PROAB News

április 18. -

EUR 393,76

USD 368,76

Értékpapír-juttatások adózása: Útmutató a 2023-as szja-bevalláshoz

A 2023-as személyijövedelemadó-bevallási időszak közeledtével a Grant Thornton Magyarország szakértői összegyűjtötték azokat az adózási szabályokat, amelyek a leggyakrabban vetődnek fel értékpapír-juttatások kapcsán. Az alábbiakban részletezzük azokat a kulcsfontosságú információkat és iránymutatásokat, amelyek a magyar illetőségű magánszemélyek számára relevánsak lehetnek értékpapír-juttatások adózása terén.

Mit tekintünk értékpapírnak?

Az szja-törvény értelmében értékpapírnak minősül minden olyan okirat vagy elektronikus jelsorozat, amely a kibocsátás helyének jogrendje szerint értékpapírnak számít. Ide tartozik a közkereseti és betéti társaságokban fennálló részesedés, a korlátolt felelősségű társaságok üzletrészei, valamint a szövetkezeti részesedések. Ezek mellett bizonyos törvényben meghatározott vagyoni hozzájárulások is ide tartoznak, amelyek tagsági jogviszonyt keletkeztetnek, mint például az ügyvédi irodák alapításakor nyújtott tőke.

Jogviszonyhoz kapcsolódó értékpapír-juttatások

Az szja-törvény alapján az értékpapírok formájában megszerzett jövedelmek adózását a felek közötti jogviszony és a szerzés körülményei határozzák meg. Ha egy magánszemély munkajogviszonyához kapcsolódóan vagy tevékenységének ellenértékeként szerez értékpapírt, az értékpapír piaci értékének az a része minősül adóköteles jövedelemnek, amelyért a magánszemélynek nem kellett fizetnie.

Ezek a juttatások lehetnek közvetlen értékpapír-átruházások, vételi vagy jegyzési jogok felajánlása, illetve úgynevezett fantomrészvények formájában történő juttatások. Az adókötelezettség a tulajdonjog megszerzésének napján, vagy amennyiben ez korábbra esik, a birtokba vételkor keletkezik.

Külföldi munkáltató esetén

Külföldi munkáltatótól származó jövedelem esetén a helyzet összetettebb, mivel a külföldi társaság nem minősül kifizetőnek a magyar adózási rendszerben, így az adómegállapítás és -fizetés kötelezettsége a magánszemélyt terheli.

Munkavállalói értékpapír-juttatási program (MÉP)

A MÉP egy különleges juttatási forma, amely lehetővé teszi, hogy a résztvevők évente akár 1 millió forint értékben adókedvezményes módon szerezzenek értékpapírt. A program két fő feltétellel rendelkezik: a kétéves tartási időszak betartása és a résztvevők közül legfeljebb 25% lehet vezető tisztségviselő.

Startup vállalkozások részesedés-juttatása

2024. január 1-jétől az induló vállalkozások adómentesen juttathatnak részesedést munkavállalóiknak és vezetőiknek. Az adómentesség alapfeltétele, hogy a részesedést a szerzést követő legalább három évig nem értékesítik, továbbá a vállalkozásnak eleget kell tennie egy adatszolgáltatási kötelezettségnek.

Összefoglaló

A Grant Thornton Magyarország szakértői által összegyűjtött információk fontos útmutatást nyújtanak a magyar illetőségű magánszemélyek számára az értékpapír-juttatásokkal kapcsolatos adózási szabályok terén. Az értékpapír-juttatások adózása összetett terület, amely számos speciális szabályt és rendelkezést foglal magában, így az érintettek számára elengedhetetlen a pontos és naprakész információk birtoklása.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra