PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

A családi kedvezmény érvényesítésének speciális esetei

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nemrégiben tájékoztatót tett közzé a családi kedvezmény érvényesítésének lehetőségeiről. Ez különösen fontos a családi pótlékra saját jogon jogosult, rokkantsági járadékban részesülő, valamint tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személyek számára. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy segítsünk elkerülni a bevallások során gyakran előforduló hibákat.

Általános Szabályok

A családi kedvezmény az összevont adóalapba tartozó jövedelmekből érvényesíthető. Az összeg jogosultsági hónaponként:

– Egy eltartott esetén: 66 670 forint

– Két eltartott esetén: 133 330 forint

– Három vagy több eltartott esetén: 220 000 forint

Ki érvényesítheti a családi kedvezményt?

A családi kedvezményt többféle magánszemély is igénybe veheti, például:

– Az, aki családi pótlékra jogosult, és a vele közös háztartásban élő házastársa.

– A várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa.

– A családi pótlékra saját jogon jogosult személy vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozók egyike.

– A rokkantsági járadékban részesülő személy vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozók egyike.

Saját jogon jogosult családi pótlékra

A saját jogon jogosult családi pótlékra az a 18 évesnél idősebb személy, aki tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, és egészségkárosodása legalább 67%-os. Ez a státusz az iskoláztatási támogatás megszűnésének időpontjától érvényes.

Rokkantsági járadék

Rokkantsági járadékot kaphat az a személy, akinek a 25. életéve előtt bekövetkezett egészségkárosodása legalább 70%-os, és nem részesül más nyugellátásban. Fontos, hogy ez nem azonos a rokkantsági ellátással, amely alapján nem lehet családi kedvezményt igényelni.

Az emelt összegű családi kedvezmény

2023. januárjától a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személyek után járó családi kedvezmény összege emelkedett, havi 66 670 forinttal magasabb összeget igényelhetnek. Ez vonatkozik mind a saját jogú családi pótlékban, mind a rokkantsági járadékban részesülőkre.

A kedvezmény érvényesítése

A kedvezményt a jogosult a jogosultsági hónapokban veheti igénybe. Ha nincs elegendő adóalapba tartozó jövedelme, a kedvezményt a vele közös háztartásban élő hozzátartozó is igénybe veheti. A döntés megváltoztatható, így az év közben nem érvényesített részt az éves bevallásban más is igénybe veheti.

Dokumentumok megőrzése

Fontos megőrizni az ellátás megállapításáról szóló határozatot, hogy egy esetleges adóhatósági ellenőrzés során bizonyítani lehessen a jogosultságot.

Összegzés:

A családi kedvezmény érvényesítése komoly anyagi előnyt jelenthet, különösen azok számára, akik saját jogon jogosultak családi pótlékra vagy rokkantsági járadékra. Azonban fontos tisztában lenni a pontos szabályokkal és előírásokkal, hogy a bevallás helyesen legyen kitöltve.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra