PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Az EPR-bevallás közeledő határideje: Mire számíthatnak a vállalkozók?

Október 20. nem csak egy egyszerű dátum a magyar vállalkozói körök számára. Ezen a napon esedékes az EPR (kiterjesztett gyártói felelősség) első bevallásának benyújtása. Az EPR egy újszerű, környezettudatos intézkedés, amelynek bevezetésével még számos kérdés maradt megválaszolatlanul. E cikk alapján egyértelműbb képet kaphatunk arról, hogy mi várható a vállalkozók számára.

Mit is jelent pontosan az EPR?

Miközben az EPR gyártói felelősségi díjat egy magánszereplő szed be, az ellenőrzését egy állami hatóság végzi. Ez a furcsa párosítás pedig számos bizonytalanságot és jogértelmezési problémát vet fel, különösen az október 20-i határidővel kapcsolatban.

Ki ellenőrzi az EPR-bevallásokat?

Bár sokan azonnal a NAV-ra gondolnak, az EPR ellenőrzése az Országos Hulladékgazdálkodási Hatóság kezében van, ami a Pest Vármegyei Kormányhivatal keretein belül működik. Ez a hatóság számos jogosítványt kapott, beleértve a díjfizetők létesítményeibe történő belépést, dokumentumok bekérését és az adóhatósághoz történő adatigénylést.

Milyen információk állnak a hatóság rendelkezésére?

Bereznai Henrik ügyvéd szerint az adóhatóság környezetvédelmi termékdíj bevallásokon keresztül releváns információkkal látja el a Hulladékgazdálkodási Hatóságot, amelyek alapján hatékonyan tudnak fellépni azokkal szemben, akik nem tartják be a szabályokat.

Miközben a hatóság adatokhoz jut…

Nem csak az adóhatóságtól, hanem a vállalkozásoktól és az EPR rendszer központi szereplőjétől, a MOHU Zrt.-től is kapnak információkat.

Mi várható azok számára, akik nem teljesítik kötelezettségüket?

Azok a vállalkozók, akik szándékosan vagy véletlenül nem tartják be az EPR szabályait, komoly szankciókkal nézhetnek szembe. Bírságok, termékek forgalomba helyezésének felfüggesztése, és még sok más várhat azokra, akik nem veszik komolyan az EPR kötelezettségeket.

Összegzés

Az EPR-bevallás közelgő határideje komoly változásokat hoz a magyar vállalkozói körök számára. Míg sok kérdés még megválaszolatlanul áll, a vállalkozásoknak érdemes alaposan tájékozódniuk és megfelelniük az új követelményeknek, hogy elkerüljék az esetleges szankciókat.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra