PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Lényeges frissítések a foglalkoztatásban: Íme, amire a munkaadóknak oda kell figyelniük

2023-as év jelentős változásokat hozott a foglalkoztatási területeken, amelyek között a munkavállalói szabadságok kiadásának módosításai kiemelkedő figyelmet érdemelnek. Cikkünkben a vállalkozásoknak nyújtott segítséget célozzuk meg, különösen azok számára, akik a megfelelési kötelezettségeiket szeretnék hatékonyan kezelni. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) frissítéseinek áttekintésével kezdjük, amelyek a gyermekes munkavállalók szabadságkiadására és az alkalmatlanság szabályozására összpontosítanak.

A Szabadság Kiadásának Alapelvei

Az Mt. 122. §-a értelmében a szabadság kiadása a munkáltató felelőssége, amelyet a munkavállaló előzetes meghallgatását követően kell végrehajtani. Fontos, hogy a szabadság kezdete előtt legalább tizenöt nappal tájékoztatni kell a munkavállalót a szabadság időpontjáról. Ebben a folyamatban két kulcsfontosságú elemre kell figyelni: az együttműködési kötelezettségre és a méltányos mérlegelés követelményére.

A Gyermekes Munkavállalók Szabadsága

A változások között kiemelkedik a gyermekes munkavállalók szabadságának kérdése. A munkáltató köteles évente hét munkanap szabadságot biztosítani, a munkaviszony első három hónapját követően, legfeljebb két részletben, a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban. A szabadság iránti igényt a kezdete előtt legalább tizenöt nappal be kell jelenteni.

2024. január 1-jétől kezdődően új kötelezettségként jelent meg a gyermekes munkavállalók pótszabadsága is, amely tovább bővíti a munkavállalói jogokat. Ezen túlmenően, a szabadság kiadásakor figyelembe kell venni, hogy a munkavállaló naptári évenként legalább egyszer tizennégy egybefüggő nap szabadságot kapjon, ami magában foglalja a heti pihenőnapokat, a munkaszüneti napokat és az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerinti szabadnapokat is.

A Változások Gyakorlati Hatása

Ezek a változások nemcsak a munkavállalók életminőségét hivatottak javítani, hanem a munkahelyi elégedettség és produktivitás növelésére is szolgálnak. A vállalkozások számára fontos, hogy alkalmazkodjanak ezekhez a változásokhoz, és megfelelően kezeljék a szabadságok kiadásával kapcsolatos feladataikat, figyelembe véve a jogszabályi előírásokat és a munkavállalói igényeket egyaránt.

A munkáltatók számára ajánlott, hogy frissítsék belső szabályaikat, képzéseket tartsanak a HR és menedzsment számára, és nyitott kommunikációs csatornákat biztosítsanak a munkavállalóikkal a szabadságok kezelése érdekében. Az előretekintő megközelítés és a jogszabályi változásokhoz való alkalmazkodás kulcsfontosságú a sikeres munkaügyi megfelelés szempontjából.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra