PROAB News

április 23. -

EUR 394,83

USD 370,49

EPR Adatszolgáltatás: Fontos Határidő!

Az EPR, azaz a kiterjesztett gyártói felelősség rendszerének adatszolgáltatásai kulcsfontosságúak a környezettudatos vállalati működés szempontjából. Ez a rendszer biztosítja, hogy a gyártók és forgalmazók felelősséget vállaljanak termékeik teljes életciklusáért, beleértve azok utóéletét is. A PwC Magyarország közleményéből kiderül, hogy 2024. március 31-ig van lehetőség a 2023-as harmadik és negyedik negyedévre vonatkozó EPR-adatszolgáltatások módosítására. Ez egy olyan fontos határidő, amelyet minden érintettnek észben kell tartania, mivel az adatszolgáltatás elmulasztása vagy hibás benyújtása súlyos szankciókat vonhat maga után.

EPR-adatszolgáltatás módosítása: miért és hogyan?

A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy az érintettek egyszer módosíthassák adatszolgáltatásaikat a következő év március 31-ig. Ez azt jelenti, hogy a 2023-as harmadik és negyedik negyedéves adatokat is így lehet frissíteni. Bár nincs kifejezetten szabályozva az elmaradt adatszolgáltatások pótlására vonatkozóan, értelmezhető, hogy erre is van lehetőség a megadott határidőig. A szankciók elkerülése érdekében minden vállalatnak érdemes áttekintenie, hogy megfelelően teljesítették-e kötelezettségeiket, illetve nem jeleztek-e túl nagy termékmennyiséget, ami felesleges költségekhez vezethet.

A MOHU számlák áfatartalma

A NAV egy fontos adózási kérdésben tisztázta, hogy a MOHU által kiszámlázott EPR-díjak kezelése hogyan történik áfa szempontjából. Mivel a MOHU koncessziós társaságként szolgáltatást nyújt, az EPR-díj szolgáltatás ellenértékének minősül, tehát adóköteles. A MOHU-nak ezért 27% áfát kell felszámítania az EPR-díjra, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalatoknak nagyobb odafigyeléssel kell kezelniük ezeket a tranzakciókat. A PwC tapasztalatai szerint előfordulhat, hogy bizonyos esetekben az önkormányzatokat megillető díjelemek nem megfelelő áfaszámítással kerültek számlázásra, ami a jövőben módosításokat vonhat maga után.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Az EPR-rendszer adatszolgáltatásainak pontos kezelése és az áfatartalom helyes meghatározása elengedhetetlen a jogi megfelelés és a pénzügyi hatékonyság szempontjából. A határidők betartása és az adózási szabályoknak való megfelelés hozzájárul a vállalati felelősségvállalás erősítéséhez és a környezeti lábnyom csökkentéséhez.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra