PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

A munkába visszatérő kismamák jogai

A gyermekvállalás után a kismamák számára nehézséget jelenthet visszatérni a munkahelyükre, mivel sok munkáltató nem várja vissza őket, nem biztosítja számukra a megfelelő munkaidőt és munkarendet, amire jogosultak lennének a jogszabályok szerint. Az alábbiakban ismertetjük a gyermekvállalás utáni munkába való visszatérés jogait.

1. Fizetés nélküli szabadság megszüntetése: A kismamának jogában áll megszüntetni a fizetés nélküli szabadságot, ha szeretne visszatérni a munkahelyére. A munkáltató nem utasíthatja el ezt a kérelmet, és harminc napot kap a felkészülésre.

2. Fizetés nélküli szabadságra való visszatérés: Ha a kismama úgy dönt, hogy mégis visszamegy fizetés nélküli szabadságra, gyermeke gondozása céljából, ezt is előre be kell jelentenie, és a munkáltató nem utasíthatja el.

3. Szülői szabadság igénylése: A kismamának negyvennégy munkanap szülői szabadság illeti meg, amelyet gyermeke hároméves koráig vehet igénybe, feltéve, hogy a munkaviszony legalább egy éve fennáll.

4. Részmunkaidős foglalkoztatás: A munkáltató köteles elfogadni a részmunkaidős foglalkoztatásra vonatkozó kérelmet, ha a kismama gyermeket nevel, és a gyermek négyéves koráig (vagy három vagy több gyermek esetén hatéves koráig) kéri ezt.

5. Munkaviszony körülményeinek változtatása: A munkavállaló kérheti a munkavégzési hely, munkarend, távmunkavégzés, vagy részmunkaidős foglalkoztatás módosítását, ha gyermeke nyolcéves koráig beadja az erre vonatkozó kérelmet.

6. Munkabér emelése: A távollévő munkavállalónak meg kell kapnia az azonos munkakörű kollégák béremelését, amikor visszatér a munkába a gyermekvállalás után. A munkáltatónak ajánlatot kell tennie a bér módosítására.

Fontos, hogy ezek a jogok jogszabályokkal védettek, és a munkáltató nem utasíthatja el azokat indokolatlanul. A kismamáknak érdemes tudniuk ezeket a lehetőségeket, hogy megfelelő döntéseket hozhassanak a munkába való visszatérésükkel kapcsolatban.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra