PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Praktikus tanácsok a 2023-as SZJA bevalláshoz

A 2023. évi személyi jövedelemadó (szja) bevallás benyújtására a magánszemélyek számára már kevesebb mint két hét áll rendelkezésre, ugyanis a határidő 2024. május 21. Fontos megjegyezni, hogy az összevont adóalap után befizetett jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlására is csak eddig van lehetőség, akár elektronikusan, akár papír alapon történjen a bevallás benyújtása, olvasható a Deloitte Magyarország sajtóközleményében.

Egyszerűsített adóbevallás és tervezet

Az elmúlt évek során az adóbevallással kapcsolatos tájékoztatás szélesebb körű lett és a folyamatok egyszerűsödtek, ennek ellenére érdemes a bevalláskészítés során a bevallási tervezettel, az igénybe vehető adókedvezményekkel vagy a nem munkaviszonyból származó jövedelmek adózásával kapcsolatban tájékozódni.

A NAV minden évben március 15-étől elérhetővé teszi a munkáltatók és kifizetők által megadott adatok alapján a szja-bevallási tervezetet elektronikus felületén. A magánszemélyeknek, akik munkahelyi jövedelemmel rendelkeznek és más jövedelmet nem szereztek 2023-ban, a tervezet 2024. május 21-én automatikusan bevallássá válik, amennyiben nem írják felül vagy nem nyújtanak be külön szja-bevallást. Az egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek és áfafizetésre kötelezetteknek továbbra is önállóan kell bevallaniuk jövedelmüket.

Adókedvezmények

A 2023-as adóévre továbbra is számos adókedvezmény vehető igénybe, melyeket meghatározott sorrendben kell érvényesíteni:

  • Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  • 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  • 30 év alatti anyák kedvezménye
  • Személyi kedvezmény
  • Első házasok kedvezménye
  • Családi kedvezmény

Újdonságként a 25 évüket betöltött 30 év alatti anyák is jogosultak adókedvezményre, amely havonta akár 74 993 forint megtakarítást eredményezhet.

Egyéb bevételek adózása

Sokan jutnak bevételhez egyéb forrásokból, mint például ingatlan bérbeadásából. A szálláshelykiadók választhatják a szobánként 38 400 forint tételes átalányadózást vagy a tételes költségelszámolást. A kamatjövedelmek után 2023. június 1-jét követően 15% szja és 13% szocho fizetendő. A külföldi befektetésekből származó jövedelmeket is figyelmesen kell bevallani, mivel a NAV rendszeresen kap adatot a külföldi jövedelmekről.

Kriptoeszközök

A kriptoeszközökből származó jövedelmekre vonatkozó szabályok szerint, a jövedelem után 15% szja fizetendő. Adóköteles ügylet csak akkor keletkezik, ha a kriptoeszköz kikerül a „kriptovilágból”.

Könnyítési Lehetőségek

Az szja-bevallás elkészítésével nehézségekbe ütköző magánszemélyek számára különböző könnyítési lehetőségek állnak rendelkezésre. Igazolási kérelem nyújtható be, amennyiben a szükséges iratok hiánya miatt nem tudják határidőre benyújtani a bevallást. Fizetési könnyítést, részletfizetést vagy halasztást is kérhetnek, ha átmeneti fizetési nehézséggel küzdenek.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra