PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Elektronikus aláírás – jövőre nem lesz kikerülhető

2024 februárjától Magyarországon az új ingatlan-nyilvántartási törvény lép életbe, amely előírja, hogy a tulajdonjog-bejegyzési engedélyt elektronikus aláírás segítségével kell létrehozni egy erre rendszeresített űrlapon. Ezzel a jogszabállyal a társadalom széles rétege számára szükségessé válik az elektronikus aláírás használata.

 Jelenleg a magyar lakosság legtöbbször kézzel írt, érintőképernyőn digitális tollal létrehozott elektronikus aláírással találkozik, de az új szabályozás szerint a tulajdonjog-bejegyzési engedély csak elektronikus aláírással vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítéssel lesz érvényes.

Az e-személyi igazolvány már 2016 óta rendelkezik az eAláírás funkcióval, amely azonban eddig nem vált túl népszerűvé, valószínűleg az információ hiányának és az elégséges edukáció hiánya miatt. Az új jogszabály reményei szerint az elektronikus aláírás szélesebb körben elterjed majd, mivel az ingatlanátruházás csak az első olyan terület lesz, ahol kötelező lesz az elektronikus aláírás használata és más területeken is várhatóan egyre gyakrabban lesz szükség rá.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra