PROAB News

május 11. -

EUR 387,78

USD 359,69

2023-as Költséghányadok: Minden, amit tudni kell

2022-ben új szabályozás lépett életbe a költséghányadokkal kapcsolatban, ami az egyéni vállalkozók számára fontos változásokat hozott. De pontosan mire kell figyelniük az érintetteknek? Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Új költséghányadok 2022-től

Az egyes tevékenységekhez mostantól egy meghatározott költséghányad társul. Külön jó hír a nyugdíjasok számára, akik kiegészítő tevékenységet végeznek: nekik nem kell alacsonyabb költséghányadot alkalmazniuk.

Mennyi a költséghányad?

A tevékenység függvényében 40, 80 és 90 százalékos költséghányadok közül lehet választani. Fontos megjegyezni, hogy az átalányadózás során nem a NAV-hoz bejelentett tevékenység, hanem a tényleges bevételi forrás a mérvadó.

Vegyes tevékenység esetén

Ha valaki többféle tevékenységet is végez, az alacsonyabb költséghányadot kell alkalmaznia az összbevételre. Itt nem számít, melyik tevékenységből származik a nagyobb bevétel.

Hogyan bizonyítható a bevétel forrása?

A legbiztosabb módszer a nem aktív tevékenységek törlése az egyéni vállalkozói nyilvántartásból. Ezzel elkerülhetőek a vitás helyzetek a bevétel forrását és a költséghányad helyességét illetően.

Bevételi határok és arányosítás

Az átalányadózás szabályaihoz kapcsolódó bevételi értékhatárok az éves minimálbérhez vannak kötve. 2023-ban az egyéni vállalkozók esetében ez 27 840 000 forint, míg a kiskereskedelmi tevékenységet végzők számára 139 200 000 forint.

Adómentesség és arányosítás

Az átalányadózó egyéni vállalkozók számára az éves minimálbér feléig terjedő jövedelem adómentes, ami 2023-ban 1 392 000 forintot jelent. Ezt az összeget nem kell arányosítani, még ha az illető csak évközben vált átalányadózóvá.

Vállalkozás megszüntetése és újraindítása

Ha egy katás egyéni vállalkozó megszünteti és később újraindítja vállalkozását, nincs akadálya az átalányadó választásának.

Támogatások és költséghányadok

Egy különleges eset a villanyszereléssel foglalkozó egyéni vállalkozóké, akiknek a NAV visszautalta a tanuló után járó szociális hozzájárulási adókedvezményt. Ebben az esetben is az 80 százalékos költséghányadot kell alkalmazni.

Átalányadózás választásának visszavonása

Sokan kérdezték, hogy módosítható-e az átalányadózásra vonatkozó nyilatkozat. A válasz egyszerű: a bejelentési határidő után nem módosítható és nem is vonható vissza.

Áttérés átalányadózásból vállalkozói szja alá

Ha valaki elveszíti az átalányadózásra való jogosultságát, az adóév egészére vállalkozói jövedelem szerinti adózásra kell váltania.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra