PROAB News

április 18. -

EUR 393,76

USD 368,76

Útmutató az adóvisszaigényléshez: Hogyan juthat hozzá pénzéhez 30 napon belül?

Az adóvisszaigénylési folyamat lehet bonyolult és időigényes, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új rendszerével ez a folyamat sokkal gördülékenyebbé válik. A visszaigénylési folyamat megértése kulcsfontosságú ahhoz, hogy adóját gyorsan és hatékonyan visszakaphassa. Íme, a lépések, amelyeket követnie kell, hogy biztosítsa az adóvisszaigénylés sikerességét.

Az időzítés fontossága

A visszaigényelt adót a NAV a bevallás beérkezésétől, vagy a módosított bevallási tervezet jóváhagyásától számított 30 napon belül utalja ki. Fontos megjegyezni, hogy ebben a számításban a postai átfutási időt is figyelembe kell venni. Ezért, ha a magánszemély 2024. május 21-ig nem nyújtja be a szükséges adatokat a NAV-hoz, akkor a visszaigényelhető adót nem utalja ki a hivatal. Ebben az esetben külön kiutalási kérelmet kell benyújtani.

Elektronikus hozzáférés: Az egyszerűség útja

Az elektronikus hozzáférés egy nagyszerű módja annak, hogy gyorsan és egyszerűen módosítsa vagy kiegészítse bevallási tervezetét a NAV eSZJA-portálján. A bevallás kiegészítésekor válassza a „Visszaigényelhető adó, átvezetési és kiutalási kérelem, részletfizetés” témakört, ahol hozzáadhatja a visszaigénylési adatokat és kezdeményezheti a visszaigényelhető adó kiutalását. Adja meg a teljes visszaigényelhető összeget, postázási címét, vagy pénzforgalmi/fizetési számlaszámát.

Ha nincs elektronikus hozzáférése

Ha nem rendelkezik elektronikus hozzáféréssel, de egyetért a postán megküldött bevallási tervezettel, a mellékelt kiegészítő nyilatkozaton adhatja meg a visszaigényléshez szükséges adatokat. Fontos, hogy jelölje be a „teljes visszaigényelhető összeg/összegek visszakérésének” opcióját, és adja meg szükséges elérhetőségi adatait. Ezt a nyomtatványt 2024. május 21-ig kell visszaküldenie a NAV-nak.

További lépések

Ha a bevallási tervezetet más okból is ki kell egészítenie vagy módosítania kell, akkor a 23SZJA-bevallást kell benyújtania 2024. május 21-ig. Ha ezt a határidőt lekési, az ATVUT17 jelű nyomtatványon kérheti az adótöbblet kiutalását.

Az adóvisszaigénylés folyamatának ismerete és a határidők betartása lehetővé teszi, hogy gyorsan és zökkenőmentesen juthasson hozzá a visszaigényelt adójához. Legyen proaktív, használja ki az elektronikus lehetőségeket a gyorsaság és kényelem érdekében, és ne feledje, hogy a NAV készen áll arra, hogy segítse Önt ebben a folyamatban.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra