PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Az Őstermelők Elszámolásait Érintő Legújabb Szabályozások

Az elmúlt időszakban több olyan jogszabályi változás is történt, amelyek jelentős hatással vannak az őstermelők gazdálkodására és elszámolásaira. Ezek között szerepel a minimálbér emelése, az átalányadózás, a kis mennyiségű értékesítés új szabályai, a tárgyi eszközök eladása és beszerzése, valamint a családi gazdaságból kilépő tagok jövedelme. Ezek a változások új lehetőségeket és kihívásokat jelentenek az őstermelők számára.

Minimálbér Emelése és az Átalányadózás

2023-ban a minimálbér emelkedése nem befolyásolja az átalányadózók bevételi értékhatárát, mivel ez az összeg az év első napján érvényes minimálbér alapján kerül meghatározásra. Fontos tudni, hogy ha az őstermelői tevékenység évközben kezdődik, a bevételi értékhatárt nem kell arányosítani.

Kis Mennyiségű Értékesítés Új Szabályai

A 2023. november 23-án hatályba lépett 60/2023. rendelet jelentős változásokat hozott a kis mennyiségű értékesítés terén. Ez a rendelet lehetővé teszi, hogy nem csak természetes személyek, hanem jogi személyek és szervezetek is kistermelői tevékenységet folytathassanak. A rendelet két kategóriába sorolja a kistermelőket az előállított és értékesített termékek mennyisége alapján, és lehetőséget biztosít a házhozszállításra és más modern értékesítési formákra is.

Tárgyi Eszközök Eladása és Beszerzése

Július 15-től egy új szabályozás lépett életbe, amely lehetővé teszi az őstermelők számára, hogy az újonnan beszerzett tárgyi eszközök értékét elszámolják az értékesített eszközök bevételeivel szemben. Ez a szabály csak az őstermelői tevékenység keretében használt eszközökre vonatkozik, és részletes tárgyieszköz-nyilvántartást igényel.

Családi Gazdaságból Kilépő Tag Jövedelme

A családi gazdaságok működésében is történt egy fontos változás. Ha egy családi gazdaság megszűnik, a tagok jövedelmét a gazdaság törléséig megszerzett bevétel és költségek alapján kell meghatározni, figyelembe véve a családi gazdaságot alapító szerződésben rögzített elosztási arányokat.

Összegzés

Ezek a változások jelentős hatással vannak az őstermelők gazdálkodására és adózási kötelezettségeire. Fontos, hogy az érintettek naprakészen tájékozódjanak a jogszabályi környezet változásairól, hogy megfelelően tudják kezelni gazdasági tevékenységüket és eleget tenni adózási kötelezettségeiknek.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra