PROAB News

május 28. -

EUR 384,57

USD 353,79

Új Tendenciák az Élettársi Kapcsolatokban: A Házasság Alternatívája

Az elmúlt évtized során egyre többen döntenek a házassággal szemben az élettársi kapcsolat mellett, ami jelentős változást hozott a családi rendszerekben. A HÍD Consulting Group jogi szakértője, dr. Hajdú Benedek segítségével tekintsük át a magyar jogszabályokat és az élettársi kapcsolatok jellemzőit.

Az Élettársi Kapcsolat Jogi Definíciója

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) alapján az élettársi kapcsolat két, házasság nélkül közös háztartásban és életközösségben élő személy között jön létre, feltéve, hogy más házassági vagy élettársi kapcsolatuk nincs, és nem állnak egymással közeli rokoni viszonyban.

Vagyonjogi Kérdések az Élettársi Kapcsolatban

Az élettársi kapcsolat vagyonjogi rendszere eltér a házastársi vagyonjogtól. Az élettársaknak nincs automatikus közös vagyonuk, és mindenki saját tulajdonát külön kezeli, kivéve, ha más megállapodás születik. Léteznek különböző vagyonjogi rendszerek, mint a teljes vagyoni elkülönülés, a közös vagyoni rendszer, a részleges közös vagyon, vagy egyéni megállapodások. Fontos, hogy ezeket az ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratban vagy közjegyzői okiratban rögzítsék.

Tartási Kötelezettség és Öröklési Jogi Kérdések

Az élettársi kapcsolatban élők tartási kötelezettsége hasonló a házastársi kötelezettséghez. Az öröklési jogok azonban eltérnek: az élettársak nem örökölnek automatikusan egymástól, kivéve, ha van érvényes végrendelet. Ezért kiemelten fontos a megfelelő végrendelet elkészítése.

Az Élettársi Kapcsolatok Nyilvántartása

A Ptk. lehetőséget biztosít az élettársi kapcsolatok hivatalos nyilvántartásba vételére, ami jogi előnyöket nyújthat. A nyilvántartásba vétel nem kötelező, de segíthet a jogi biztonság növelésében és a potenciális viták elkerülésében.

Összességében az élettársi kapcsolatok jogi szabályozása komplex és többrétű, és minden eset egyedi megközelítést igényel. A változó társadalmi normák és az élettársi kapcsolatok növekvő népszerűsége miatt fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek jogi lehetőségeikkel és kötelezettségeikkel.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra