PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Magasabb összegű családi kedvezmény a beteg gyermek után

2023-tól a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott után a családi kedvezmény havonta 66 670 forinttal magasabb összegben vehető igénybe, így az említett gyermekek után járó eddigi kedvezmény összege adóba átszámítva 10 ezer forinttal emelkedik.

Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személy az, aki:

  • Tizennyolc évesnél fiatalabb, és állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul egy meghatározott betegség vagy fogyatékosság miatt.
  • Tizennyolc évesnél idősebb, és a tizennyolcadik életévének betöltése előtt munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság minősítése alapján a tizennyolcadik életévének betöltése előtt sem haladja meg az 50%-os mértéket, és ez az állapot legalább egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll.

Például egy anya két kiskorú gyermeket nevel, közülük az egyik súlyosan fogyatékos. A családi kedvezmény havi összege 333 330 forint, mert a gyermekek után járó havi 2 x 133 330 forint családi kedvezmény mellett a beteg gyermek után további 66 670 forint kedvezmény jár.

Az emelt összegű családi kedvezmény igénylését a munkáltatónál, vagy rendszeres bevételt juttató kifizetőnél kell megtenni a családi kedvezményről szóló adóelőleg-nyilatkozaton.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra