PROAB News

május 15. -

EUR 386,30

USD 356,69

2024-től új Társaságiadó-Kedvezmény a villamosenergia-tároló beruházásokra

2023 decemberében jelentős változás következett be a magyar adózási rendszerben. Az Országgyűlés egy új törvényjavaslatot fogadott el, mely 2024 január 1-jétől új társaságiadó-kedvezményt vezet be a villamosenergia-tárolók létrehozatalára.

A kedvezmény célja és háttere

A törvényjavaslat indokolása szerint a kedvezmény célja az újonnan telepített villamosenergia-tároló berendezések létesítésének ösztönzése. Ez lehetőséget teremt a vállalkozások számára, hogy a saját célra megtermelt villamos energiát tárolhassák, elősegítve ezzel a zöldebb és fenntarthatóbb energiahasználatot.

A kedvezmény szabályozása

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 22/H §-a szabályozza ezt a kedvezményt. Ennek alapján a kedvezmény mértéke a villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházás elszámolható költségeinek 30%-áig terjedhet. A maximális összeg 30 millió euró értékű forintösszeg lehet, figyelembe véve az állami támogatásokat is.

Különös figyelem Kis- és Középvállalkozásoknak

Különös figyelmet érdemelnek a kis- és középvállalkozások. Kisvállalkozások esetében az adókedvezmény mértéke további 20 százalékponttal, míg középvállalkozásoknál 10 százalékponttal növelhető. Ez jelentős előnyt jelenthet e vállalkozások számára, ösztönözve őket az energiahatékonyság növelésére.

Az adókedvezmény érvényesítése

A vállalkozások választása szerint az adókedvezményt a beruházás üzembehelyezését követő adóévben, vagy az üzembehelyezés évében és az azt követő öt adóévben érvényesíthetik. Ez rugalmas lehetőséget biztosít az adókedvezmény kihasználására.

Zárszó

Ez az új adókedvezmény jelentős lépés a zöldebb és fenntarthatóbb gazdasági tevékenység felé. Nemcsak az energiahatékonyság javítását segíti, hanem a vállalkozások pénzügyi terheinek enyhítésére is lehetőséget teremt, miközben támogatja az innovatív beruházásokat a villamosenergia-tárolás területén.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra