PROAB News

április 18. -

EUR 393,76

USD 368,76

Mikor adómentes a munkába járáshoz használt vármegye- és országbérlet költségtérítése?

A munkáltatók az új szabályozás értelmében májustól lehetőséget kaptak a helyközi utazáshoz használható vármegye- és országbérlet költségeinek adómentes megtérítésére a munkavállalóik részére. Az új szabályok értelmében a munkáltatók az alábbi költségeket téríthetik meg adómentesen.

  • Egy vármegyén belüli munkába járás esetén:

   Ha a munkavállaló egy vármegyén belül utazik munkába, akkor a munkáltató akár 100%-ban megtérítheti az adott vármegyére érvényes vármegyebérlet árát adómentesen. Emellett az adómentes megtérítésre jogosult, ha az általuk használt vármegyebérlet ára alacsonyabb lenne, mint a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye és a munkahelye közötti útra szóló jegy vagy bérlet ára.

   Azonban, amennyiben a munkáltató az országbérlet árát fizeti ki a vármegyebérlet helyett, akkor a vármegyebérlet árának megtérítése feletti részt a munkavállaló jövedelmének tekintik ami adóköteles.

  •  Legalább két, szomszédos vármegyét érintő munkába járás esetén:

   Ha a munkavállaló rendszeresen legalább két, szomszédos vármegyében is utazik munkába, akkor a munkáltató adómentesen megtérítheti az országbérlet árának akár 100%-át.

  •  Napi munkába járás és hazautazás együttes költségtérítésekor:

   Ha a munkavállaló napi munkába járásra és hazautazásra is kap költségtérítést, például munkahelye Budapesten van, és naponta Dunakeszi tartózkodási helyéről jár munkába, hétvégente pedig Nyíregyházára utazik az állandó lakóhelyére, akkor a munkáltató adómentesen megtérítheti az ezekhez az utazásokhoz használt országbérlet árát.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra