PROAB News

április 23. -

EUR 394,83

USD 370,49

Digitális áttörés: Több mint 10 Millió adat az eGN-ben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bejelentette, hogy február 15. éjfélig a gazdálkodók több mint 10 millió adatot rögzítettek az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) rendszerében, amely a 2023. évi gazdálkodási tevékenységek dokumentálására szolgál. Ez a lépés jelentős előrehaladást jelent a mezőgazdasági adatgyűjtés digitalizálásában, amely elősegíti a hatékonyabb ellenőrzéseket és a gazdálkodás optimalizálását.

Az eGN rendszer, amely a Digitális Agrárstratégia részét képezi, lehetővé teszi az agrotechnikai műveletek, növényvédelmi kezelések, és tápanyagutánpótlási adatok elektronikus nyilvántartását. A Nébih közleménye szerint a rendszerbe több mint 100 ezer gazdálkodó töltötte fel adatait, ami a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségnek a 93 százalékos teljesítését jelenti. Ez a magas százalékarány bizonyítja az érintettek elkötelezettségét és a digitális átállás sikerességét.

A hivatal hangsúlyozta, hogy további adategyeztetésre csak azoknál lesz szükség, akiket e-mailen keresztül értesítenek. Azok, akik nem kapnak ilyen értesítést, biztosak lehetnek abban, hogy adataik rendben vannak. A Nébih kiemelte, hogy bár a rendszer bevezetése során előfordultak nehézségek, a gazdálkodók türelme és visszajelzései értékes segítséget nyújtottak a rendszer finomításában és továbbfejlesztésében.

Az eGN fejlesztése és a mezőgazdasági adatgyűjtés digitalizálása az európai uniós elvárásoknak való megfelelés érdekében folytatódik. Az elektronikus permetezési napló vezetése például hamarosan uniós előírás lesz, amelyre az eGN rendszer már most felkészít.

A Nébih közleménye optimizmussal zárul, hangsúlyozva, hogy az eGN rendszer hosszú távon hozzá fog járulni a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének és hatékonyságának növeléséhez. Az elektronikus gazdálkodási napló nem csupán egy adminisztratív követelmény, hanem egy eszköz, amely segíti a gazdálkodókat a fenntartható és innovatív mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazásában, elősegítve ezzel a mezőgazdaság jövőbeli fejlődését.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra