PROAB News

május 29. -

EUR 384,57

USD 353,79

Revolut Bank: Az MNB Sürgeti a Hazai Leánybank Létrehozását a Fogyasztóvédelem Érdekében

A Revolut Bank, amely a Közép-Kelet-Európai régióban már több mint 10 millió ügyféllel büszkélkedhet, és Magyarországon is egyre népszerűbb, szembesül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) aggályaival. Az MNB szerint a Revolut Banknak magyarországi leánybankként, helyi székhellyel és megfelelő tőkeerővel kellene működnie, hogy jobban védelmezze a hazai ügyfelek érdekeit.

A Revolut Bank jelenleg Litvániában van bejegyezve, és a litván jegybank felügyelete alatt áll. Ez a helyzet kihívásokat jelent a magyar ügyfelek számára, különösen, ha jogvitáik vagy pénzügyi panaszaik vannak. Jelenleg ezeket az ügyeket nem tudják magyar nyelven, helyben rendezni, és a magyar betétbiztosítási rendszer sem nyújt védelmet a Revolutnál tartott betéteikre.

Az MNB hangsúlyozza, hogy bár üdvözli az innovatív pénzügyi megoldásokat, ezek nem mehetnek a fogyasztóvédelem rovására. A Revolut Bank magyarországi leánybankként történő működése lehetővé tenné a magyar felügyeleti hatóságok számára, hogy közvetlenül végezzenek fogyasztóvédelmi és prudenciális felügyeletet, így jobban védelmezve a magyar ügyfelek érdekeit.

A Revolut Bank hazai ügyfélköre jelentős – Budapest például 365 ezer ügyféllel a régiós városok között a harmadik helyen áll. Ugyanakkor a bankkal kapcsolatos csalási esetek növekedése aggodalomra ad okot. A magyar ügyfelek jelenlegi helyzete azt jelenti, hogy panaszaikat nehezen tudják érvényesíteni, mivel ezeket litván vagy angol nyelven, és gyakran csak írásban tudják előterjeszteni.

A Revolut Ltd., a litván leányvállalat tulajdonosa, szintén szembesül bizonyos kihívásokkal. A londoni székhelyű cég nem rendelkezik a 2022-es évre vonatkozó auditált éves beszámolóval, és a 2021-es pénzügyi beszámolójában a könyvvizsgálók szerint lényegi tárgyi tévedések szerepelnek.

Az MNB szerint, ha a Revolut Bank magyarországi leánybankként működne, az nemcsak a fogyasztóvédelmet erősítené, hanem a pénzügyi stabilitást is elősegítené. A bank így közvetlenül az MNB felügyelete alá kerülne, ami lehetővé tenné a teljes körű prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletet.

A Revolut Banknak tehát fontos lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megfeleljen az MNB elvárásainak, és így biztosítsa a magyar ügyfelek pénzügyi biztonságát és jogainak védelmét. A banknak meg kell fontolnia a magyarországi leánybank létrehozását, ami nemcsak a magyar ügyfelek számára nyújtana nagyobb biztonságot, hanem a bank hírnevét és megbízhatóságát is növelné a régióban.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra