PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Új Opciók az SZJA-Kedvezmények Igénybevételénél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb intézkedései jelentősen egyszerűsítik az adóelőleg-nyilatkozatok kezelését Magyarországon. 2024. január 1-jétől több fontos adóalap-csökkentő kedvezmény igénybevétele egyszerűsödik, hiszen a munkavállalóknak nem kell minden évben új nyilatkozatot leadniuk.

A változások között kiemelkedik az a lehetőség, hogy bizonyos kedvezmények – mint például a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, az első házasok, vagy személyi kedvezményre jogosultak – esetében a munkavállalók kérhetik a munkáltatójuktól, hogy az adóelőleg-nyilatkozatot változatlan tartalommal vegye figyelembe, amíg nem tesznek új nyilatkozatot. Ez különösen az első házasok számára jelent könnyebbséget, akiknek ezt a kedvezményt a házasságkötést követő hónaptól legfeljebb 24 hónapon keresztül vehetik igénybe.

Ezenfelül, a 25 év alatti fiatalok kedvezménye automatikusan érvényesül, ha nincs ellentétes nyilatkozat. Azonban a 30 év alatti anyák kedvezménye és a családi kedvezmény esetében továbbra is szükséges évente nyilatkozni.

Fontos, hogy aki folytatólagos nyilatkozatot tesz, de később már nem jogosult a kedvezményre, annak időben új nyilatkozatot kell leadnia. Ellenkező esetben adóhiány keletkezhet, ami jogkövetkezményekkel járhat, beleértve a jogosulatlanul igénybe vett kedvezmény visszafizetését és a befizetési különbözet 12%-os bírság megfizetését.

Az új rendszer először a 2023. december 31. után tett nyilatkozatoknál alkalmazható. Aki nem kívánja folytatólagosan érvényesíteni nyilatkozatát, az továbbra is tehet évenkénti nyilatkozatot.

A nyilatkozatokat az ONYA rendszeren keresztül lehet a legkönnyebben kitölteni, ahol az adóelőleg-nyilatkozat egyes sorait a NAV előzetesen adatokkal tölti fel. A véglegesített és beadott nyilatkozatot elektronikusan továbbítják a megjelölt munkáltatóknak vagy kifizetőknek. A papíralapú nyilatkozatok is elérhetők a NAV honlapján, melyeket a kitöltés és aláírás után a jogosultnak kell átadnia a munkáltatónak vagy kifizetőnek.

Ez a változás jelentős lépés az adóügyi folyamatok egyszerűsítése és a polgárok adminisztrációs terheinek csökkentése felé, amely lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy könnyebben érvényesítsék jogaikat és kedvezményeiket az adózás terén.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra