PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Fontos adózási szempontok ingatlan bérbeadás esetén

Az elmúlt napokban közzétették a felvételi ponthatárokat, és ennek eredményeként elkezdődött az albérletekért folytatott verseny. Nagyon fontos, hogy akik albérletben élnek, gondosan és körültekintően kössenek szerződést.

Fontos megemlíteni, hogy a házilag készített bérleti szerződések esetében nagy a kockázata a jogi vitáknak, mivel ezek a szerződések nem nyújtanak valódi védelmet sem a bérlőnek, sem a bérbeadónak. Abban az esetben, ha problémás bérlővel állunk szemben, aki nem fizet rendesen, kárt okoz, vagy nem hajlandó elköltözni, a közjegyző előtt tett nyilatkozat jelenthet valós védelmet, kiegészítve egy jól megírt bérleti szerződéssel.

Amikor az albérleti díjat a szülők állják, és például egy másik településen bérelt ingatlant adnak ki albérletbe, akkor fontos, hogy a bérleti szerződést a szülők kössék a bérbeadóval. Ebben az esetben az szja-törvény 17. § (5) bekezdése értelmében az albérleti díjból levonható a bérlésre fordított lakás más településen igazoltan megfizetett díja. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezt az előnyt csak akkor vehetjük igénybe, ha a bérbeadott lakás bérlése és a bérbevett lakás bérlése együtt legalább 90 napig tart, valamint ha a bérlőnek nincs más tevékenységből származó bevételéből levonható költség ezzel kapcsolatban, és ha a bérlőt nem térítik meg a bérlő bérleti díjával.

Amikor a rezsiköltségeket is tartalmazó havi átalánydíjat fizetünk, a szja-törvény 17. § (3a) bekezdése alapján az ilyen közüzemi szolgáltatások áthárított díja nem minősül bevételnek a bérbeadónál, és nem is számolható el költségként. Azonban ha az áthárított összeg nem tartalmazza a közüzemi szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadásokat, akkor továbbra is bevételnek minősül, és a bérbeadó számára költségként elszámolható.

Amennyiben a bérlők egy lakásban osztoznak, vagy az ágybérlés is szóba kerül, az előzőekben ismertetett adózási szabályok vonatkoznak rájuk is. Ugyanez érvényes akkor is, ha egy lakás több tulajdonosa van, és az ingatlan bérbeadásából származó bevétel megoszlik közöttük.

Amikor kauciót kérünk a bérlőtől, fontos tudni, hogy az átadott kaució nem minősül bevételnek a bérbeadónál az átadás időpontjában, de ha azt a bérleti időszak végén nem adjuk vissza, akkor az összeg bevételnek minősül.

Az albérleti szerződés megkötésekor fontos figyelembe venni az áfa szempontjait is. Az albérleti díj beleszámít az alanyi adómentesség feltételei közé, függetlenül attól, hogy ki állít számlát és milyen más tevékenységet folytat az adóalany.

A fentiek alapján érdemes gondosan tájékozódni és szakértő segítséget kérni az albérleti bérleti szerződés megkötése előtt és után, hogy megfelelően kezeljük az adózási szempontokat és elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra