PROAB News

április 23. -

EUR 394,83

USD 370,49

Egyszerűsödik a gépjárműadó befizetése

Idén egy hónappal később, április 15-ig kell befizetni a gépjárműadót, és ráadásul nem kell kétszer utalni, az adózók egy összegben rendezhetik a tartozásukat. A részletfizetés automatikusan jár, és az igénylése is egyszerűbb lett.

A könnyítés mintegy 3,5 millió magánszemélyt, vállalkozást és céget érint. A kormány azért döntött az egyszerűsítés mellett, mert az adózók nagy része elfelejtette a második részletet, vagy duplán is befizette.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2021-ben vette át a gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat. Ameddig az adózó kötelezettsége nem változik, a NAV az éves adóról csak értesítést küld, új határozatot nem.

Ha az adózóknak gondot okozna az egyszeri befizetés, az EU legegyszerűbb részletfizetési kedvezményét igényelhetik a NAV mobilalkalmazásában (NAV-Mobil). Az öthavi, pótlékmentes részletfizetést június 30-ig lehet igényelni.

Mentesülnek a gépjárműadó alól azok az egyesületek, alapítványok és köztestületek, amelyeknek járműve költségvetési szerv, egyesület vagy alapítvány tulajdonában van, és nem keletkezett társasági adófizetési kötelezettségük a tárgyévet megelőző évben.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra