PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Fontos adóbevallási határidők KATA-s vállalkozóknak

A 2023-as adóév fontos határidejei közelednek a folyamatosan működő, kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) szerint adózó egyéni vállalkozók számára. A legfontosabb információk áttekintése segít a vállalkozóknak a határidők betartásában és az adóbevallások pontos elkészítésében.

A KATA szerinti bevallás és annak határideje

Elsősorban, a KATA szerint adózó egyéni vállalkozóknak 2024. február 26-áig kell teljesíteniük a bevallásadási kötelezettségüket a 2023-as adóévre vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozóknak nyilatkozniuk kell a 2023-ban elért bevételük nagyságáról és azokról a hónapokról, amelyek a tételes adó fizetésével érintettek. Fontos megjegyezni, hogy ez a nyilatkozat bevallásnak minősül a jogkövetkezmények szempontjából, tehát rendkívül fontos a pontos és időben történő benyújtás.

A személyi jövedelemadó bevallása

Amennyiben az egyéni vállalkozónak a személyi jövedelemadóról szóló törvény (SZJA-törvény) hatálya alá tartozó jövedelme is van, úgy ne feledkezzen meg a 23SZJA bevallás benyújtásáról sem, amelynek határideje 2024. május 21. Ez különösen fontos azok számára, akik többféle jövedelemforrással rendelkeznek, mivel a különböző jövedelem-típusok eltérő bevallási követelményekkel bírnak.

KATA és az őstermelés

Külön figyelmet érdemel az a helyzet, amikor egy KATA szerinti adóalany egyéni vállalkozó az adóév során mezőgazdasági őstermelői tevékenységet is folytat. Ebben az esetben a vállalkozónak a két tevékenységhez kapcsolódó költségeket a bevételek arányában kell megosztania, feltéve, hogy az őstermelői tevékenysége esetében tételes költségelszámolást alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozóknak gondosan kell nyilvántartaniuk bevételeiket és kiadásaikat, hogy az adóbevallás során pontosan el tudják számolni a költségeket.

Összefoglalás

A KATA szerint adózó egyéni vállalkozók számára fontos, hogy tisztában legyenek a bevallási kötelezettségeikkel és a kapcsolódó határidőkkel. A pontos és időben történő bevallás elengedhetetlen az adójogi kötelezettségek teljesítéséhez, valamint az esetleges bírságok és jogkövetkezmények elkerüléséhez. Amennyiben egyéni vállalkozók mezőgazdasági őstermelői tevékenységet is folytatnak, különös figyelmet kell fordítaniuk a költségek megfelelő elszámolására. Az előírt határidők és szabályok betartásával a vállalkozók zökkenőmentesen teljesíthetik adózási kötelezettségeiket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra