PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Hogyan kérhető az adótartozás mérséklése vagy elengedése különleges körülmények között?

Számos jogi személy és gazdálkodó szervezet, valamint egyéni vállalkozók szembesülnek azzal a helyzettel, hogy pótlék-, bírság-, vagy adótartozásuk miatt válik fenntarthatatlanná a gazdálkodásuk. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, milyen esetekben van lehetőség az adótartozás mérséklésére vagy elengedésére, és milyen feltételek mellett érvényesíthető ez a jogorvoslat.

Alapvető szabályok

A tartozás mérséklése vagy elengedése csak akkor jöhet szóba, ha a fizetési kötelezettség ténylegesen fennáll, vagyis a már rendezett tartozásokat nem lehet mérsékelni. Magánszemélyek esetében az adótartozás, de nem a levont adó- és járuléktartozás mérsékelhető.

Jogalap a mérséklésre és elengedésre

Jogi személyek és egyéb gazdálkodó szervezetek esetében a pótlék- és bírságtartozások mérséklésére vagy elengedésére akkor kerülhet sor, ha az adózó gazdálkodását az adóterhek ellehetetlenítenék. Fontos, hogy a mérséklés nem a felszámolási eljárás elodázására szolgál, hanem arra, hogy lehetőség nyíljék a racionális gazdálkodás helyreállítására.

Elengedés és mérséklés kérelmezése

A NAV az adótartozás mérséklését vagy elengedését külön kérelemre, az abban szereplő indokok alapján bírálja el. Az elengedésre vagy mérséklésre jogosultság megállapítása előtt a NAV mérlegeli az adózó gazdálkodási helyzetét, és azt, hogy az adótartozás mennyire veszélyezteti a folyamatos gazdálkodást.

Gyakori indokok a mérséklésre vagy elengedésre

  • Gazdálkodás ellehetetlenülése: Amennyiben az adózó tevékenységét az adótartozás fennállása ténylegesen ellehetetlenítené.
  • Megélhetés súlyos veszélyeztetettsége: Különösen egyéni vállalkozók esetében, ha a tartozás megfizetése alapvetően veszélyeztetné a vállalkozó vagy családja megélhetését.

Az adótartozás mérséklése vagy elengedése komoly segítséget jelenthet azoknak az adózóknak, akik nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek. Azonban a NAV szigorúan mérlegeli az ilyen kérelmeket, és csak valóban indokolt esetekben ad helyt azoknak. Fontos, hogy a kérelmezők pontosan és részletesen indokolják meg kérésüket, és bizonyítsák a mérséklés vagy elengedés szükségességét.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra