PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

A Gazdasági vezető jogállása vállalati csoportokon belül: Megbízási szerződés vagy Munkaviszony?

Amikor egy gazdasági vezető egy vállalatcsoporton belül több társaságnál lát el feladatokat, fontos tisztázni, hogy milyen jogviszony keretében történik ez.

Munkaviszony vagy polgári jogi jogviszony?

Az első szempont, amit mérlegelni kell, az az, hogy a gazdasági vezető munkáját milyen jogviszony keretében végzi. A polgári jogi jogviszonyok, mint a vállalkozási vagy megbízási szerződés, lehetőséget adnak a feleknek, hogy maguk határozzák meg a munka feltételeit. Azonban, ha a jogviszony tartalmi elemei a munkaviszonyra jellemzők – mint például a munkavégzés helye, ideje és módja, valamint a folyamatos és rendszeres munkavégzés –, akkor ezeket nem lehet egyszerűen polgári jogi keretbe helyezni. Ilyen esetben a jogviszony színleltnek minősülhet és semmisnek tekinthető.

Egyéni vállalkozás mint alternatíva

Ha a gazdasági vezető egyéni vállalkozóként is tevékenykedik, fontos, hogy az adott tevékenység szerepeljen az egyéni vállalkozói nyilvántartásban. Amennyiben a vállalkozói tevékenységét ez alapján látja el, az szabályos, és az adott tevékenységet csak ebben a formában végezheti.

Több munkáltatóval kötött munkaviszony

A magyar munkajogi szabályozás lehetőséget ad arra, hogy több munkáltató egy közös munkaszerződés keretében foglalkoztasson egy munkavállalót. Ez különösen akkor praktikus, ha a munkavállaló több, egymással összefonódó cég tevékenységét látja el. Ebben az esetben a munkaszerződésben egyértelműen rögzíteni kell, hogy melyik munkáltató milyen feladatokat bíz a munkavállalóra, és hogy a munkabért ki és hogyan fizeti.

Következtetés

Vállalatcsoportokon belüli munkajogi helyzetek bonyolultak lehetnek, és alapos jogi ismereteket igényelnek a helyes megközelítéshez. Dr. Hajdu-Dudás Mária szakértőnk által felvázolt eset alapján fontos, hogy a cégek és az érintett személyek alaposan mérlegeljék a jogviszonyok természetét és a jogi követelményeket, hogy elkerüljék a jogi problémákat és a lehetséges szankciókat.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra