PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Fontos Tudnivalók a Könyvelési Gyakorlatban: Online Számlaadatok és a Könyvelési Eljárások Változásai

A könyvelési gyakorlatban gyakran felmerülő kérdés, hogy az online számlaadatok alapján hogyan könyvelhetőek a bejövő számlák, különösen akkor, ha az ügyfél nem rendelkezik a számla fizikai másolatával. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt egy olvasói kérdésre ebben a témában.

A számviteli törvény (Szt.) 165. paragrafusa értelmében csak hivatalosan kiállított és megfelelő adatokat tartalmazó bizonylatok vehetők figyelembe a könyvviteli nyilvántartásokban. Ez azt jelenti, hogy a bizonylatnak valós és hiánytalan adatokat kell tartalmaznia, és meg kell felelnie a számviteli törvény általános formai és tartalmi követelményeinek.

Az áfatörvény 159. paragrafusa kimondja, hogy az adóalanyoknak kötelezően ki kell állítaniuk számlát az értékesítéseikről. Egy számla akkor érvényes, ha megfelel az áfatörvényben meghatározott feltételeknek, és a számla kiállításától kezdve biztosítani kell annak eredetének hitelességét, adattartalmának sértetlenségét és olvashatóságát.

A probléma ott merül fel, hogy az XML formátumú adatok, amelyeket a NAV Online Számla rendszeréből lehet letölteni, nem tartalmazzák a számla képi információit, így önmagukban nem minősülnek hivatalos bizonylatnak. Ez azt jelenti, hogy ezek az adatok önmagukban nem elegendőek a könyveléshez, és nem jogosítanak fel az áfa levonására.

Ezért ha egy számla csak az online rendszerben érhető el, és nincs hozzá fizikai bizonylat, akkor annak költségként való elszámolása, valamint a társasági adó és a helyi iparűzési adó (hipa) szempontjából történő elismerése nem lehetséges. Ez fontos szempont a vállalkozások számára, hiszen jelentős hatással lehet az adózási és könyvelési folyamatokra.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra