PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Meghosszabbított lakásáfa: Új lehetőségek a magyar ingatlanpiacon

A kormány bejelentette, hogy 2026. december 31-ig meghosszabbítja a kedvezményes 5 százalékos áfakulcsot az új építésű lakásokra és családi házakra. Ez a döntés jelentős könnyítést jelent a lakásépítők és vásárlók számára egyaránt, miközben hosszú távú tervezési lehetőséget biztosít az építési vállalkozásoknak.

Áfakulcsok és érintett ingatlanok

A kedvezményes áfakulcs alkalmazása 150 négyzetméterig terjedő új építésű lakásokra, valamint 300 négyzetméterig terjedő új építésű családi házakra vonatkozik. Ez a döntés hatalmas megtakarítást jelent a potenciális vásárlóknak, miközben ösztönzi az építőipart az új projektek elindítására.

További kedvezmények

A pénzügyminiszter, Varga Mihály által említett további könnyítés szerint a kedvezményes áfakulcs akár 2030 végéig is alkalmazható lesz azon ingatlanok esetében, amelyek építési engedélye vagy bejelentése 2026 végéig megtörténik. Ez a lehetőség különösen fontos azok számára, akik hosszú távú beruházásokat terveznek.

Támogató szervezetek és gazdasági hatás

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is támogatásukról biztosították a döntést, ami tovább erősíti a szakmai összefogást és bizalmat az intézkedés sikeressége felé. A kormány szerint az adócsökkentés évente akár 200 milliárd forintot is megtakaríthat az emberek számára, miközben jelentős támogatást nyújt az építőipar számára.

A lakásáfa meghosszabbítása nemcsak az építőiparnak nyújt segítséget, hanem a lakásvásárlók számára is kedvezőbb feltételeket teremt. Az intézkedés a költségvetési hiányt sem veszélyezteti, hiszen a kormány biztosította a szükséges forrásokat az adócsökkentéshez.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra