PROAB News

április 23. -

EUR 394,83

USD 370,49

Támogatások körképe 2024: Útmutató tartósan beteg és súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családoknak

A kisgyermekes szülők munkaerőpiaci helyzete már önmagában is kihívásokkal teli, különösen igaz ez, ha a családban tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelnek. A rugalmas munkavállalási lehetőségek hiányában a családtámogatási ellátások és támogatások jelentőségének tudatában fontos, hogy a családok tisztában legyenek azzal, milyen segítségre számíthatnak. Ebben a cikkben a 2024-es év aktuális ellátásait és támogatásait vesszük sorra, hogy segítsük a családok tájékozódását és tervezését.

Családi Pótlék

A családi pótlék alapját képező támogatás, amely minden gyermek születésekor automatikusan jár, és a gyermek nevelésével, illetve iskoláztatásával összefüggésben áll. Tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetében az ellátás összege némileg magasabb, ami tükrözi az ilyen helyzetben lévő családok növekedett szükségleteit.

Gyermekgondozást Segítő Ellátás (GYES)

A GYES lehetőséget biztosít a szülőnek, hogy a gyermek 2 és 3 éves kora között otthon maradhasson vele, fizetés nélküli szabadságon. Ha a gyermek tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, ez az időszak kitolódik a gyermek 10. életévének betöltéséig, bár az ellátás összege nem változik, az időtartam meghosszabbodása jelentős segítséget jelenthet.

Családi Kedvezmény

2023 januárjától kibővítették a családi kedvezmény rendszerét, lehetővé téve, hogy tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek után további adókedvezményre legyen jogosult a szülő. Fontos megjegyezni, hogy ez a kedvezmény csak adóköteles jövedelem esetén érvényesíthető.

Gyermekek Otthongondozási Díja (GYOD)

A GYOD a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeküket otthon ápoló szülők számára nyújtott pénzbeli támogatás, amely lehetővé teszi, hogy a szülő akár napi 4 órában dolgozzon, vagy otthon végezhető munkát korlátozás nélkül végezzen. Ez az ellátás a minimálbér összegével egyenlő, ami jelentős anyagi támogatást jelent a családok számára.

Közgyógyellátás

A magasabb összegű családi pótlékra jogosult gyermek esetén a család igényelhet közgyógyellátási igazolványt is, amely ingyenes hozzáférést biztosít bizonyos gyógyszerekhez. Ez a támogatás különösen fontos lehet a magas gyógyszerköltségekkel szembesülő családok számára.

Mozgáskorlátozottak Parkolási Igazolványa

Amennyiben a gyermek mozgásszervi, érzékszervi, értelmi fogyatékossággal vagy autizmus spektrum zavarral küzd, a család jogosult lehet mozgáskorlátozottak parkolási igazolványára, amely megkönnyíti a napi közlekedést és hozzáférést.

Zárszó

A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családok számára rendelkezésre álló támogatások és ellátások ismerete kulcsfontosságú a hétköznapi élet megkönnyítése és a családok anyagi helyzetének stabilizálása érdekében. Bár a rendelkezésre álló támogatások jelentős segítséget nyújthatnak, fontos, hogy a családok részletesen tájékozódjanak a jogosultsági feltételekről és az igénylési folyamatokról, hogy maximálisan kihasználhassák a rendelkezésükre álló lehetőségeket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra