PROAB News

május 15. -

EUR 386,64

USD 358,53

2024-től Nulla ÁFA a Napilapokra: Mit Kell Tudniuk a Kereskedőknek

Január 1-jétől jelentős változás lép életbe a napilapok értékesítésében: az általános forgalmi adó (ÁFA) mértéke 0 százalékra csökken. Ez a változás jelentős hatással lesz a napilapokat forgalmazó vállalkozásokra, különösen a pénztárgépek használatára és az adózási gyakorlatra.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint a napilapok, amelyek hetente legalább négyszer jelennek meg és a 4902 vámtarifaszám alá tartoznak, 2024-től az 0 százalékos áfakulcs alá esnek. Ez azt jelenti, hogy az online pénztárgépekkel történő értékesítéskor a nyugtákon, egyszerűsített számlákon és egyéb bizonylatokon (például sztornó- vagy visszárubizonylatokon) is ezt az áfakulcsot kell alkalmazni.

Fontos tudni, hogy minden online pénztárgép rendelkezik öt áfagyűjtővel, és az értékesítéseket ezek szerint kell rögzíteni. A napilapok értékesítése esetén az „E” jelű áfagyűjtőhöz tartozó forgalmi gyűjtőt kell használni. Az „E” jelű gyűjtő azokat a termékeket és szolgáltatásokat tartalmazza, amelyek után nem kell áfát felszámítani.

A pénztárgépek üzemeltetőinek figyelniük kell arra, hogy a megfelelő forgalmi gyűjtőt válasszák a napilapok értékesítésekor. Mivel az áfagyűjtők és forgalmi gyűjtők kezelése minden pénztárgépen kötelező funkció, a szoftver módosítása nem szükséges ehhez a változáshoz. További információk a pénztárgép használatáról és beállításairól a felhasználói kézikönyvekben és a forgalmazóknál, szervizeknél érhetők el.

Ez a változás jelentős könnyítést jelent a napilapokat forgalmazó vállalkozások számára, hiszen az 0 százalékos áfa jelentős költségcsökkentést eredményezhet. Azonban fontos, hogy a kereskedők időben tájékozódjanak és felkészüljenek a változásokra, hogy zökkenőmentesen alkalmazkodhassanak az új szabályozáshoz.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra