PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

A hatósági átutalási megbízás (Inkasszó) szabályai

A hatósági átutalási megbízás, közismertebb nevén inkasszó, a jogszabályokban meghatározott módon és feltételekkel történő pénzösszeg levonását jelenti az adós bankszámlájáról. Ez az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja a követelés kielégítésének a végrehajtási eljárás során.

Inkasszó kivitelezése

A pénzforgalmi szolgáltató (bank) az inkasszó kibocsátásakor elsősorban a végrehajtó által megjelölt bankszámlán lévő összeget tekinti alapnak. Ha ez az összeg nem fedezi az inkasszóban megjelölt valamennyi követelést, a bank a végrehajtó további intézkedése nélkül kiterjeszti az inkasszót az általa kezelt további fizetési számlákra. A kiterjesztés sorrendje:

– Pénzforgalmi számlán kezelt összeg

– Betétszerződés alapján kezelt összeg

– Törvényben meghatározott bankszámlaszerződés alapján kezelt összeg

– Takarékbetét-szerződés alapján elhelyezett összeg

Amennyiben a pénzintézet és a számlatulajdonos máshogyan nem állapodik meg, az inkasszót az adós hitelkeretének terhére is teljesíteni kell.

Adatok szolgáltatása és értesítések

A pénzügyi szervezetek jogszabály alapján szolgáltatnak adatot a megnyitott számlákról. A NAV elektronikus megkeresésben kérhet adatot minden további adózóról, a bankok pedig elektronikus válaszban értesítik a NAV-ot az adós fizetési számláiról és azok egyenlegéről.

Az inkasszó folyamata:

1. Számla megterhelése: A pénzügyi intézmény megterheli az adós számláját az inkasszóban szereplő összeggel, és átutalja a NAV letéti számlájára.

2. Fedezet hiánya esetén: Ha a számlán nincs elegendő fedezet, a pénzügyi intézmény legfeljebb 35 napig függőben tartja az inkasszót. Ha ezen idő alatt sem sikerül teljesíteni, az inkasszót visszaküldi.

3. Újbóli benyújtás: A visszaküldött, teljesítetlen vagy részben teljesített inkasszó ismételten benyújtható.

Több számlatulajdonos esetén

Amennyiben egy számlán több tulajdonos van, az ott kezelt pénzösszeg bármelyik számlatulajdonossal szemben fennálló követelés fejében végrehajtás alá vonható. A nem adós számlatulajdonos a végrehajtást kérő ellen pert indíthat az igényper szabályai szerint.

Végrehajtás alól mentes összegek

– 60 000 forint alatt: Nem vonható végrehajtás alá.

– 200 000 forint felett: Korlátlanul végrehajtható.

– 60 000 és 200 000 forint között: 50%-a vonható végrehajtás alá.

A mentességek érvényesítése a pénzintézet feladata, amely a különböző szerződések alapján kezelt összegre alkalmazza a szabályokat.

Összegzés:

Az inkasszó hatékony eszköz a követelések behajtására, azonban fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek a pontos szabályokkal és lehetőségekkel. Az eljárás során a pénzintézetek és a NAV közötti kommunikáció biztosítja, hogy a követelések gyorsan és hatékonyan teljesüljenek, ugyanakkor a mentességek figyelembevétele biztosítja a magánszemélyek alapvető pénzügyi védelmét is.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra