PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

A borravaló és szervízdíj közötti különbség

A szervizdíj és a borravaló összekeverése és hibás értelmezése évek óta fennálló probléma. Az Eventrend Group szakértői összefoglalták a két fogalom közti különbséget.

A szervizdíj olyan rögzített tétel, amely a felszolgált ételek és italok kiszolgálásának díját jelenti a vendéglátó egységekben. Ez a díj minden esetben meg kell fizetni, amikor valaki betér egy étterembe. Fontos kiemelni, hogy ez nem kötelező borravaló, hanem a vállalkozás bevételét képviseli, amely a dolgozók béreire fordítható. A szervizdíj adózása kedvezőbb, mivel az áfa levonása után csak a 18,5 százalékos tb-járulékot kell megfizetni.

A borravaló viszont az elégedettség kifejezése a vendéget kiszolgáló dolgozó felé, és a vendég szabadon határozhatja meg, mennyit kíván adni. Általában a szervizdíjas összeg 10 százalékát ajánlják és ha készpénzben adják oda, akkor a cégnek jogilag nincs köze hozzá, és a dolgozó magánjövedelemként kezelheti. Ha a borravaló megfizetése bankkártyával történik, akkor már munkabér jellegű jövedelemmé válik, és adóterheket von maga után.

A szervizdíj lényeges szerepet játszik a dolgozók béreinek kialakításában, és az adatszolgáltatás miatt minden forint visszakerül a dolgozókhoz. Az ellenőrizhetőség miatt a cég nem használhatja fel a szervizdíj összegét más célokra, ezáltal garantálva, hogy a dolgozók igazságos béreket kapjanak. A szervizdíj 81,5 százalékát figyelembe veszik a dolgozók nyugdíjalapjának számításakor, és beleszámít a táppénzbe, ha a dolgozót munkahelyi baleset éri.

Az állam a könnyített adózási módszert a vendéglátóiparban magas munkaerőigény és alacsony bevételek miatt vezette be, így segítve a bérek kifizetését és fehérítését. A szervizdíj megfizetésével a vendégek sokszor úgy érzik, hogy már nem szükséges további borravalót adniuk, de ez téves értelmezés, hiszen a borravaló az elégedettség kifejezése, amelyet a vendégek szabadon dönthetnek el.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra