PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Évközi változások a mezőgazdasági őstermelők adózásában

2023. július 15-től új lehetőség nyílik a mezőgazdasági őstermelők számára, hogy a tevékenységükhöz használt eszközök értékesítéséből származó bevételt csökkentsék az igazolt költségek és az értékcsökkenési leírás mellett a vásárolt tárgyi eszközök beruházási költségeivel is. Az új szabályokat nem csak az elkövetkező értékesítésekre, hanem 2022. január 1. után értékesített eszközök esetére is alkalmazhatják a mezőgazdasági őstermelők.

Fontos megjegyezni, hogy a tevékenységhez használt üzemi célú eszközök, mint például traktor vagy istálló értékesítése 2022. január 1. óta nem számít kiegészítő őstermelői tevékenységnek. Ennek következtében az ilyen értékesítésekből származó bevételt nem kell az őstermelői bevételek közé sorolni és az ehhez kapcsolódó jövedelmet és fizetendő adót az ingó vagy ingatlan átruházásából származó jövedelem szabályai szerint kell kiszámítani.

A mezőgazdasági őstermelő most a tevékenységéhez használt üzemi célú eszköz értékesítéséből származó bevételt a következőképpen csökkentheti:

  • Értékcsökkenési leírással
  • Igazolt költségekkel, vagyis a megszerezett eszköz megszerzési költségével és az értéknövelő beruházásokkal, feltéve, hogy ezeket korábban még nem számolta el költségként a őstermelői tevékenységből származó bevételével szemben

Ezen túlmenően, az eladott eszközök bevételét tovább csökkentheti olyan, az őstermelői tevékenységhez használt, kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök beruházási költségével, amelyekre még nem alkalmazta az értékcsökkenési leírást. Ehhez az eszközhöz kapcsolódó beruházási költséget az őstermelőnek a tárgyévben vagy a tárgyévet követő évig kell igazolnia az adóbevallás benyújtásáig, de legfeljebb a bevallási határidőig. Az őstermelőnek a tárgyi eszközök nyilvántartásában fel kell tüntetnie, hogy melyik tárgyi eszköz értékesítéséből származó bevételt csökkenti a beruházási költséggel.

A beruházási költségnek azt a részét, amely meghaladja az átruházásból származó bevételt, az őstermelő értékcsökkenési leírásként is elszámolhatja.

Ezeknek az új szabályoknak köszönhetően a 2022. január 1. után értékesített tárgyi eszközök eladása miatt a őstermelő a bevallás önellenőrzésével visszaigényelheti az ingó átruházásából származó jövedelem után megfizetett adót a 22SZJA-bevallásban.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra