PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Adóvisszaigénylés a mezőgazdaságban használt gázolajra

A mezőgazdasági termelők számára kínált adó-visszaigénylési lehetőség jelentős pénzügyi előnyöket rejt, különösen a gázolaj felhasználásával kapcsolatos tevékenységek esetében. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és lépéseket, amelyek segítségével maximalizálhatják ezen előnyök kiaknázását.

Ki jogosult az adó-visszaigénylésre?

A jogosultság kizárólag mezőgazdasági termelőkre terjed ki, akik szántóföldi munkálatokat, betakarítást, erdőfelújítást vagy halgazdálkodást végeznek. Ez magában foglalja a kertművelést, gyümölcsösök, szőlők és gyep ápolását is.

Milyen tevékenységek után igényelhető vissza az adó?

Adó-visszaigénylésre jogosító tevékenységek közé tartozik a földművelés, közvetlen szállítás a betakarításhoz, erdőfelújítás, valamint a halastavak üzemeltetése.

Adó-visszaigénylés feltételei

A visszaigénylés alapvető feltétele, hogy az adott terület (termőföld, erdő, halastó) jogszerűen legyen használva, és a munkaműveletek valóban megtörténjenek. A terület nagyságát pontosan, két tizedesjegy pontossággal kell meghatározni.

Visszaigényelhető adó mértéke

A visszaigényelhető adó mértéke a gázolaj megfizetett adójának 86-87%-a, évente hektáronként legfeljebb 97 liter gázolaj esetén, attól függően, hogy az adómérték 142 900, vagy 152 900 forint/ezer liter.

Gépi bérmunka-szolgáltatás során felhasznált gázolaj

A gépi bérmunka-szolgáltatás során felhasznált gázolaj utáni jövedéki adó-visszaigénylésének feltétele a szolgáltatást igazoló számla, valamint a felhasznált gázolaj eredetének igazolása.

Adó-visszaigénylés korlátai

Korlátok közé tartozik, hogy a családi gazdaságok esetében csak a gazdaság képviselője igényelheti vissza az adót, és bizonyos időbeli korlátok is érvényesek, például a földterület, erdő vagy halastó használatának időtartama szerint.

De minimis támogatás igénylése

A de minimis támogatás igényléséhez az adóbevallási nyomtatványon fel kell tüntetni a támogatás igénylését, valamint a gázolaj vásárlásáról vagy a gépi bérmunka-szolgáltatás igénybevételéről kiállított számla adatait.

Ez az útmutató segít a mezőgazdasági termelőknek megérteni és sikeresen igénybe venni az adó-visszaigénylési lehetőségeket, így hozzájárulva gazdaságuk hatékonyabb működéséhez és pénzügyi stabilitásuk növeléséhez.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra