PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Új Kormányrendelet a CSOK Pluszról: Fontos Változások és Kedvezmények

A CSOK Plusz, Magyarország egyik legnépszerűbb lakásvásárlási támogatási programja, újabb fejezetéhez érkezett. A Magyar Közlöny legutóbbi kiadásában megjelent kormányrendelet nemcsak a program részleteit rögzíti, hanem több fontos változást is bevezet, amelyek számos család számára jelenthetnek jó hírt.

Gyermekvállalás és Támogatások

A CSOK Plusz alapvetően a gyermekvállalást ösztönzi, és a program keretében nyújtott támogatások mértéke is ezen alapul. A legújabb rendelet szerint, ha egy gyermek születik a futamidő alatt, a családok egy éves törlesztési szünetet igényelhetnek. Két gyermek esetén pedig a már meglévő tartozásból 10 millió forintot elengednek.

Fontos Határidők és Átmeneti Szabályok

2024 januárjától lesz igényelhető a CSOK Plusz, de a rendelet külön figyelemmel kíséri azokat a családokat, akik már a program hatálybalépése előtt várnak gyermeket. A 2024. január 1. és március 31. között benyújtott kölcsönkérelmek esetében a már megszületett, vagy örökbefogadott gyerekeket is figyelembe veszik.

Lakásvásárlás és Illetékmentesség

A CSOK Plusz keretében történő lakásvásárlások esetében az illetékmentesség is fontos kérdés. A 2024-ben érvényes szabályok szerint a Falusi CSOK esetében továbbra is illetékmentes marad a lakásvásárlás, míg a CSOK Plusz esetében 80 millió forintos vételárhatárig élvezhető ez a kedvezmény.

A CSOK Plusz Jellemzői

A CSOK Plusz egy maximum 3%-os kamatozású támogatott kölcsön, amelynek futamideje 10 és 25 év között mozoghat. A kölcsön maximális összege a gyermekek számától függ:

  • Egy gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint.
  • Két gyermek esetén legfeljebb 30 millió forint.
  • Három vagy több gyermek esetén legfeljebb 50 millió forint.

A program további részletei a Bankmonitor CSOK Plusz 2024 oldalán érhetők el, ahol a potenciális igénylők kalkulátor segítségével számolhatják ki a számukra legmegfelelőbb konstrukciót.

Összegzés

A CSOK Plusz legújabb változásai jelentős könnyítést jelentenek a családok számára, különösen azoknak, akik gyermekvállalás előtt állnak. Az illetékmentesség és a törlesztési szünetek lehetősége tovább erősíti ezt a támogatási formát, amely így még vonzóbbá válik a fiatal családok számára. Az új szabályok részletes ismerete és a határidők betartása azonban elengedhetetlen a támogatások maximális kihasználásához.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra