PROAB News

május 28. -

EUR 384,57

USD 353,79

Új szabályozások a nem újrahasználható csomagolóanyagok újrafelhasználására

A 2023-as év fontos változásokat hozott a magyarországi gazdálkodók számára, különösen azoknak, akik az EPR (Extended Producer Responsibility – Kibővített Gyártói Felelősség) rendszerében érintettek. Az EPR-rendelet legfrissebb módosításai, melyek a Magyar Közlöny 2023. évi 194. számában jelentek meg, jelentős hatással vannak a vállalkozásokra, különösen azok csomagolási gyakorlataira. Ebben a cikkben az új jogszabályi keretet és annak hatásait vizsgáljuk meg, különös tekintettel a nem újrahasználható csomagolószerekre.

Nem újrahasználható csomagolószerek új felhasználása

A korábbi gyakorlat szerint a gazdálkodók számára nem volt lehetőségük mentesülni az EPR-díj alól abban az esetben, ha a külföldről behozott, vagy belföldön beszerzett termékekről levett, nem újrahasználható csomagolást később más termékek csomagolására használták fel. Ez a gyakorlat gyakran kétszeres EPR-díjfizetési kötelezettséget eredményezett, miközben a csomagolóanyag gyakorlatilag csak egyszer vált hulladékká, ami ellentmondásosságot és többletköltséget jelentett a vállalkozások számára.

2024-es változások és hatásaik

A jogalkotó a probléma kezelésére lépett, és 2024. január 1-jétől életbe lépő módosításokat vezetett be. Ezek a változtatások lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy a külföldről behozott vagy belföldön beszerzett termékek csomagolását újra felhasználják anélkül, hogy az EPR-díjat kétszer kellene megfizetniük. A lényegi változás az, hogy ha a lebontott csomagolás nem válik közvetlenül hulladékká, hanem más termékek csomagolására használják fel, akkor ez a folyamat mentesül az EPR-díj alól, egészen addig, amíg az újra felhasznált csomagolás a piacon nem kerül forgalomba.

Következmények és lehetőségek

Ez a módosítás jelentős előrelépést jelent a fenntarthatóság és a gazdaságosság szempontjából. Lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy csökkentsék az EPR-díjakhoz kapcsolódó költségeiket, miközben ösztönzi a csomagolóanyagok újrahasználatát. Ez nemcsak a környezeti terhelés csökkentéséhez járul hozzá, hanem összhangban van a környezettudatos vállalati gyakorlatok és a hulladékcsökkentés globális törekvéseivel.

A változások adaptálása és a jogszabályi követelmények maradéktalan betartása kiemelt fontosságú lesz a gazdálkodók számára. A vállalkozásoknak gondosan kell nyilvántartaniuk a csomagolóanyagok felhasználását, hogy eleget tehessenek az új előírásoknak és elkerüljék a potenciális szankciókat.

Záró megjegyzések

A jogszabályi változások részletes ismerete és azok alkalmazása elengedhetetlen a magyarországi gazdálkodók számára. Az új szabályozások lehetőséget teremtenek a költséghatékonyság növelésére és a környezeti lábnyom csökkentésére, miközben elősegítik a környezetvédelmi szabályozások betartását. A változások megértése és azoknak való megfelelés nemcsak jogi kötelezettség, hanem a vállalati felelősségvállalás és fenntarthatóság iránti elköteleződés jele is.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra