PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Külföldre nyújtott szolgáltatások adóalanyainak meghatározása

Alapesetben a termék értékesítése és szolgáltatás nyújtása során az adót az az adóalany fizeti, aki az ügyletet a saját nevében teljesíti.

Abban az esetben ha a szolgáltatás Áfa tv. szerinti teljesítési helye belföld, de a szolgáltatást nyújtó belföldön gazdasági céllal nem telepedett le, akkor a szolgáltatás igénybevevője az adófizetésre kötelezett.

Fontos, hogy kizárólag az adófizetésre kötelezett személyének megállapítása szempontjából nem letelepedett adóalanynak kell tekinteni azt az adóalanyt is, akinek a teljesítési hely szerinti tagállamban van állandó telephelye, azonban ez a telephely nem érintett a szolgáltatás teljesítésében. Ilyenkor a szolgáltatás igénybevevője lesz az adófizetésre kötelezett.

Ha az állandó telephely szerepet játszik a szolgáltatás teljesítésében, az áfát a szolgáltatást nyújtó adóalany belföldi telephelye számítja fel és hárítja át.

Akkor, ha belföldön székhellyel és másik tagállamban állandó telephellyel rendelkező adóalany nyújt belföldi adóalanynak főszabály szerinti teljesítési helyű szolgáltatást, a szolgáltatásnyújtó adóalany az adófizetésre kötelezett.

Általános szabályként a külföldön, azaz harmadik országban vagy más tagállamban nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatban belföldön felmerült ÁFA-t az adóalany az általános szabályok szerint levonhatja, de csak ugyanolyan mértékben, mintha az ilyen szolgáltatásokat belföldön nyújtották volna.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra