PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Kulturális szolgáltatás, mint adómentes juttatás

A nyár a pihenés mellett a feltöltődés ideje is, így ez remek alkalom lehet azoknak a munkáltatóknak, akik adómentesen szeretnék támogatni az alkalmazottaikat bérletekkel. belépőjegyekkel különböző rendezvényekre.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú mellékletének 8.28. b) pontja alapján nem pénzben kapott juttatásként adómentes a kulturális szolgáltatás.

Ide tartozik például a:

  • kiállítóhely kiállítás
  • színház-,tánc-,cirkusz-,zeneművészeti előadás (opera, operett, komoly- és könnyűzenei előadások, kabaré, humorest)
  • közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott szolgáltatás

igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet, illetve:

  • könyvtári beiratkozási díj, az adóévben legfeljebb a minimálbért meg nem haladó értékben, feltéve, hogy a belépőjegy, bérlet nem visszaváltható, továbbá azzal, hogy nem adómentes az említett juttatásokra szóló utalvány.

Az állatkerti szolgáltatások esetében szintén közművelődési funkciót állapítanak meg, így a munkáltató adómentesen biztosíthat állatkerti belépőjegyeket.

Egy művelődési központ által szervezett vagy a faluháztól bérelt helyiségben működtetett táncház, bármilyen alkotó foglalkozás, klub, szakkör, ismeretterjesztő előadás is adómentes kulturális szolgáltatásnak tekinthető, ugyanakkor a piaci alapon szerveződő mozik tevékenysége nem sorolható ide.

2023-ban egy személynek adható adómentesen adható juttatás értékhatára megegyezik a minimálbérrel, ami 232 000 Ft.

Abban az esetben, ha az utalvány kibocsátója lehetőséget ad az utalvány visszaváltására/cseréjére, akkor az utalványt juttató személy és magánszemély kapcsolatában adókötelessé válik, így a juttatás adó- és járulékköteles bérjövedelemnek minősül.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra