PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Bővülnek a külföldi kiküldetésekhez kapcsolódó költségtérítési szabályok

2024 januárjától jelentős változások léptek érvénybe a külföldi kiküldetésekkel kapcsolatos költségtérítési szabályokban Magyarországon. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb közleménye szerint, mostantól a magánszemélyek napi 85 euró értékű forintösszegig terjedő költséget igényelhetnek vissza igazolás nélkül külföldi kiküldetések során. Ez a változás különösen fontos azok számára, akik a nemzetközi vízi és légi árufuvarozásban, valamint személyszállításban vesznek részt.

Mi áll a háttérben?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. számú mellékletének II. fejezete, valamint a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló 285/2011. (XII. 22.) Kormányrendelet 1. paragrafusa alapján ez a változás lehetővé teszi, hogy a munkavállalók egyszerűbb és gyorsabb módon juthassanak hozzá a költségtérítésükhöz.

Miért fontos ez a változás?

Ez a módosítás jelentős könnyebbséget jelent a munkavállalók számára, hiszen csökken az adminisztrációs terhelés és a szükséges igazolásokkal kapcsolatos bonyodalmak. Külföldi kiküldetés esetén gyakran nehezen igazolhatóak a napi költségek, így az új szabályozás jelentősen egyszerűsíti a munkavállalók és a munkaadók adminisztratív folyamatait.

Hogyan érinti ez a Gyakorlatot?

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a külföldön dolgozó magánszemélyek mostantól kezdve napi 85 euró értékben igényelhetnek költségtérítést igazolások benyújtása nélkül. Fontos megjegyezni, hogy ez az összeg nem haladhatja meg a napidíj teljes összegét. Ez a lépés jelentős előrelépést jelent a külföldi munkavégzés költségeinek kezelésében, különösen azok számára, akik rendszeresen vesznek részt nemzetközi kiküldetésekben.

Összességében ez a változás jelentős mértékben javítja a külföldi kiküldetések adminisztratív folyamatait, csökkenti a bürokráciát, és segít a munkavállalóknak hatékonyabban kezelni költségeiket. A módosítás tükrözi a kormány elkötelezettségét a munkavállalók életének megkönnyítése és a nemzetközi munkavégzés támogatása iránt.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra