PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

EU-s dohány-, alkohol- és üzemanyagbeszerzés: Mikor terheli jövedéki adó és mikor mentesülünk tőle?

Az EU-csatlakozás óta sokan úgy gondolják, hogy egyszerűen rendelhetnek jövedéki terméket más tagállamból az interneten keresztül, és a futár házhoz szállítja. Azonban ez a nézet nem teljesen helytálló, és azok, akik már kerültek emiatt eljárás alá, ezt megerősíthetik.

A jövedéki termékek tagállamok közötti szállítására szigorúbb előírások vonatkoznak, mint általában. Ennek oka az, hogy a termék után esedékes jövedéki adót annak a tagállamnak kell beszednie, ahol a termék forgalomba kerül. Ez azt jelenti, hogy ha egy terméket egy másik tagállamból Magyarországra szállítanak, jövedékiadó-fizetési kötelezettség keletkezik.

Mikor nem keletkezik adófizetési kötelezettség?

Ha egy magánszemély más EU-tagállamba utazik, és ott vásárol jövedéki terméket saját fogyasztásra, és azt maga hozza be Magyarországra, akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettség. Azonban vannak mennyiségi korlátok, amelyeket be kell tartani, például 800 darab cigaretta vagy 110 liter sör.

Mi a helyzet a csomagküldő kereskedőkkel?

Ha egy magánszemély másik tagállamban működő csomagküldő kereskedőtől rendel jövedéki terméket, az adófizetési kötelezettség a kereskedőt vagy annak adóügyi képviselőjét terheli. Azonban a kereskedőnek megfelelő engedéllyel kell rendelkeznie az ügylet lebonyolításához.

Mire kell figyelni?

Azoknak, akik nem rendelkeznek engedéllyel, nem szabad kereskedelmi célú szállításban részt venniük. Ha mégis megtörténik, az állami adó- és vámhatóság megállíthatja a szállítmányt, és eljárást indíthat.

Összefoglalva

Bár az EU-csatlakozás megkönnyítette a kereskedelmet a tagállamok között, a jövedéki termékek beszerzésekor továbbra is óvatosnak kell lenni. A szabályok ismerete és betartása elengedhetetlen, hogy elkerüljük az esetleges jogi következményeket.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra