PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Szigorú törvénymódosítás: KGFB-t kell kötni egyes elektromos rollerekre, segwayekre, kistraktorokra is

Bővül azon járművek köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni. Ez az új szabályozás 2024. július 16-ától lép életbe, érintve számos mikromobilitási eszközt, hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Új rendelkezések a mikromobilitási eszközökre

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény 2024. április 30-án elfogadott, május 9-én kihirdetett módosításai értelmében egyes elektromos rollerek, Segwayek, kistraktorok is kgfb-kötelesek lesznek. A járművek nettó tömege és tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e a biztosítás.

A törvény 3. §-ának 10. pontja szerint gépjárműnek minősül minden olyan szárazföldi, mechanikus erővel működtetett jármű, amelynek legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t, vagy legnagyobb sajáttömege meghaladja a 25 kg-t és legnagyobb tervezési sebessége a 14 km/h-t.

Kötelezettségek és határidők

A biztosítók legkésőbb 2024. június 8-áig állítják össze a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifákat. Az érintett járművek tulajdonosainak, üzemben tartóinak vagy használóinak 2024. július 16-ától kell érvényes kgfb-vel rendelkezniük. Az új szabályozás következtében jelentős változások várhatóak a mikromobilitási eszközök piacán.

Ellenőrzés és felelősség

A Mabisz honlapján közzétett ábra segíthet az érintetteknek abban, hogy megállapítsák, vonatkozik-e rájuk a kgfb-fizetési kötelezettség. Az ábra azonban csak tájékoztató jellegű, a hatályos jogszabályok pontos betartása minden üzemben tartó saját felelőssége. A nem hatósági nyilvántartásban szereplő járművek esetében a használó is üzemben tartónak minősül, ezért használat előtt mindenképpen ellenőrizni kell, hogy a jármű rendelkezik-e érvényes kgfb-vel.

A változás bevezetése komoly hatással lesz a mikromobilitási eszközök használatára Magyarországon. Minden érintettnek javasolt időben tájékozódni és megtenni a szükséges lépéseket a szabályozás betartása érdekében.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra