PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Kérdések lakásbiztosítás váltással kapcsolatban

A 2014. évi LXXXVIII. törvény 124/C § (1) bekezdése alapján, a határozatlan idejű lakásbiztosítások esetében minden év márciusában kínálkozik egy költségmentes felmondási lehetőség. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2024 március 1. és április 2. között élhetünk ezzel az opcióval, kihasználva az ünnepek adta időszakot.

Milyen szerződéseket érint?

A lehetőség elsősorban a határozatlan időre kötött szerződésekre terjed ki, de a határozott idejű szerződések idő előtti felmondása esetleges plusz költségeket vonhat maga után. Éppen ezért alapos előzetes tájékozódásra van szükség, hogy a váltás ne forduljon saját magunk ellen.

Lakáshitel és biztosításváltás

A lakáshitellel terhelt ingatlanok esetében is adott a lehetőség a biztosítás cseréjére, figyelemmel arra, hogy az ingatlan egy napra se maradjon fedezet nélkül. Az új szerződés megkötésekor a hitel adatainak átvezetése nélkülözhetetlen, elkerülve ezzel a banki szerződés felmondását.

A biztosítási évforduló és a váltás

A biztosítási évforduló általában az a nap, amikor a szerződés eredetileg életbe lépett. A biztosítók tájékoztatást küldenek a díjváltozásról, amely gyakran inflációhoz igazodva növekedhet. A 2024-es év márciusi váltási lehetősége évfordulótól függetlenül kínál alternatívát a szerződések felülvizsgálatára és esetleges cseréjére.

Mi a teendő az előre kifizetett díjjal?

Ha a díjat előre, egy összegben rendeztük, és a biztosítást év közben szeretnénk váltani, a fennmaradó összeget a régi biztosító visszatéríti. Ez biztosítja, hogy a pénzünk ne vesszen el, és az új szerződés felé történő lépés pénzügyileg is előnyös maradhasson.

A megtakarítás mértéke

A megtakarítás összege egyedileg változhat, azonban példaként egy 94 négyzetméteres budapesti lakás esetében éves szinten akár 40-50 ezer forintos előny is elérhető. Ez különösen fontos, figyelembe véve a tavalyi magas inflációt, amely a biztosítási díjak emelkedését indokolhatja.

Új lakásbiztosítás kiválasztása

Az új szerződés kiválasztásakor fontos figyelembe venni a különböző káreseményekre való térítést. Egy jól megválasztott csomag lehetővé teszi, hogy a biztosításunk minden releváns kockázattól védjen, anélkül, hogy feleslegesen magas díjakat fizetnénk.

A márciusi váltási időszak tehát nem csak pénzügyi előnyöket kínál, hanem lehetőséget ad arra is, hogy a lakásbiztosításunkat pontosan igényeinkhez igazítsuk, maximalizálva ezzel a védelem szintjét és a pénzügyi megtakarításokat.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra