PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

A CSOK Plusz Hitel: Új lehetőségek és kihívások

2024-ben új lehetőség nyílt meg a hazai lakáspiacon a CSOK Plusz hitel formájában. Ez a támogatott hitel, amelynek összege akár 50 millió forint is lehet, rendkívül kedvező kamatozással rendelkezik – ez a piaci lakáshitelek kamatszintjének csak felét teszi ki. A Bankmonitor szakértői szerint ez az új hitelkonstrukció óriási érdeklődést váltott ki, ami nem is meglepő, tekintve az előnyös feltételeket.

Az Igénylés Feltételei

A CSOK Plusz igényléséhez azonban több feltételnek is meg kell felelni. Az egyik ilyen a legalább két éves társadalombiztosítási jogviszony megléte. Ennek igazolása azonban nem mindig egyszerű, különösen, mivel még nincs egységes formanyomtatvány erre a célra. Ez az adminisztratív hiányosság késleltetheti a hitelkérelmek feldolgozását, hiszen ha a benyújtott dokumentum hiányos, a bankok hiánypótlást kérhetnek.

A TB Igazolás Beszerzésének Nehézségei

A társadalombiztosítási jogviszony igazolása önmagában nem bonyolult feladat, hiszen más támogatásoknál is gyakran szükség van hasonló dokumentumokra. A probléma itt az, hogy a CSOK Plusz hitelre vonatkozóan még nincs külön kérelem. A kormányhivatalok azonban készen állnak arra, hogy a megfelelő tartalmú igazolásokat kiállítsák, ha tisztában vannak a kérelem pontos céljával. Várhatóan a közeljövőben elkészül egy új kérelem, ami kifejezetten a CSOK Pluszhoz kapcsolódik.

A Falusi CSOK Változásai

Érdekes megjegyezni, hogy a Falusi CSOK esetében is változások történtek 2024-től. Új rendeletek és módosított előírások jelentek meg, amelyek még nem kaptak megfelelő adminisztratív támogatást. Ez a helyzet további kihívásokat jelenthet a falusi CSOK igénylői számára.

A CSOK Plusz Hitel Jellemzői

Végül, de nem utolsósorban, érdemes kiemelni a CSOK Plusz jelzáloghitel alapvető jellemzőit:

  • Kedvező, legfeljebb 3%-os kamat.
  • A futamidő akár 25 év is lehet.
  • Második gyermek születése után minden további gyermek után 10-10 millió forintot elengednek a fennálló tartozásból.
  • A kölcsön összege a gyermekek számától függ: egy gyermek esetén 15 millió, két gyermeknél 30 millió, három vagy több gyermeknél 50 millió forint.

Összefoglalás

A CSOK Plusz hitel ígéretes lehetőséget kínál a lakásvásárlóknak, ám az igénylési folyamat jelenlegi adminisztratív nehézségei miatt fontos, hogy az érintettek alaposan tájékozódjanak és szorosan együttműködjenek a hivatalokkal. Az adminisztratív akadályok átmeneti jellegűek, és várhatóan hamarosan megoldódnak, így a CSOK Plusz hitel hosszú távú előnyei a lakásvásárlók számára még inkább érvényesülhetnek.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra