PROAB News

április 23. -

EUR 394,83

USD 370,49

Forradalom a vállalkozások életében: E-számlázásra váltás 2025-től

Január 1-jével jelentős változás következik be a magyar vállalkozások életében: ekkortól minden földgáz- és villamosenergia-számlát elektronikus formában kell kézbesíteni, függetlenül attól, hogy a felhasználó hozzájárult-e ehhez. Az EY hírlevelében hívja fel a figyelmet erre a fontos átállásra, mely az e-számlázás és az e-archiválás kötelezettségével ruházza fel szinte minden hazai vállalkozást.

A változás alapját két iparági rendeletmódosítás adja, melyek értelmében a földgáz- és villamosenergia-szállítóknak kizárólag elektronikus számlát kell kiállítaniuk a nem lakossági felhasználók számára. Ez egy új korszak kezdetét jelenti, amikor a vállalkozásoknak meg kell felelniük az elektronikus archiválásra vonatkozó jogszabályi követelményeknek.

Jelenleg az e-számlázás elterjedését gátolja, hogy a vevők hozzájárulása szükséges az elektronikus számlaküldéshez, ami miatt sok vállalkozás vonakodik az e-számlák elfogadásától. Az elektronikus bizonylatok archiválására vonatkozó jogszabályok bonyolult feltételrendszert alkotnak, mely sok esetben a papíralapú számlázás felé tereli a vállalkozásokat.

A 2025-től életbe lépő rendeletmódosításokkal azonban az e-számlák széles körben válnak majd elérhetővé, automatikusan magukkal hozva az elektronikus archiválás kötelezettségét is. Az adóhatóság várhatóan kiemelt figyelemmel kíséri majd az elektronikus archiválás bevezetését, így a vállalkozásoknak már most érdemes felkészülniük a változásokra.

Vállalkozásoknak ajánlott eldönteni, hogy saját rendszerben szeretnék-e megoldani az e-archiválást, vagy külső szolgáltató segítségét veszik igénybe. A sikeres átállás érdekében az érintett szakembereknek – könyvelőknek, IT szakembereknek és vállalatirányítási rendszerekért felelőseknek – összehangoltan kell működniük egy komplex projekt keretében.

Ez a váltás nemcsak az üzleti folyamatok hatékonyságát növelheti, hanem a környezeti lábnyom csökkentéséhez is hozzájárulhat azáltal, hogy csökkenti a papíralapú számlák szükségességét.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra