PROAB News

május 29. -

EUR 384,95

USD 355,22

Hibás számlaadat-szolgáltatás: Mit kell tudni és hogyan kerülhetjük el őket?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2024 májusában figyelmeztetést küld azoknak az adózóknak, akiknek a számlázóprogramjaiból hibás, nem egyedi számlasorszámmal teljesített online adatszolgáltatásai érkeztek. Az értesítések kizárólag azokat érintik, akik 2024 első negyedévében több hibás adatszolgáltatást végeztek, ám mindenki számára ajánlott a számlázási adatok felülvizsgálata.

Az egyedi számlasorszám fontossága

A NAV tájékoztatása szerint a számlák sorszámának egyedinek kell lennie, hogy az online számla rendszer elfogadja az adatszolgáltatást. A rendszer nem képes feldolgozni és elfogadni az azonos sorszámú számlákat több adatszolgáltatás esetén. Ez alapvető követelmény a hibás adatszolgáltatások elkerülése érdekében.

Hogyan értesülhetünk a hibákról?

A legtöbb számlázóprogram képes visszajelezni a felhasználóknak, ha probléma adódik az adatszolgáltatással, így a felhasználók láthatják az esetleges hibákat közvetlenül a programban. Emellett a NAV online számla rendszere is lehetővé teszi, hogy a felhasználók közvetlenül lekérdezzék a visszajelzéseket a Számlák / Adatszolgáltatások felületen. Ez a funkció különösen hasznos lehet azok számára, akik jogosultsággal rendelkeznek a számlák lekérdezésére.

Mit tehetünk, ha hibát találunk?

Amennyiben a rendszer visszajelzései alapján hibát észlelünk, érdemes a hibás számlákat és az alapbizonylatokat is átvizsgálni. Gyakori hiba, hogy ugyanazt a számlasorszámot több számlázóprogram használja fel, ami az adatszolgáltatási problémákat generálhat. Az ilyen típusú hibák elkerülése érdekében fontos a számlázóprogramok megfelelő beállítása és az adatok rendszeres ellenőrzése.

Összefoglalás

A NAV által küldött értesítések és a rendelkezésre álló online eszközök segítségével a cégek képesek lehetnek azonosítani és kijavítani a hibás számlaadat-szolgáltatásokat. A hibák időben történő kijavítása nem csak az adóbevallások helyességét garantálja, hanem elkerülhetővé teszi a lehetséges büntetéseket is. Minden adózónak javasolt odafigyelni a számlázási folyamatokra és azoknak az online rendszer általi elfogadására, ezzel is biztosítva a zökkenőmentes adóügyi folyamatokat.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra