PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

A magyar magánszemélyek amerikai értékpapírjai: Új kihívások és döntések előtt

Az év vége közeledtével egyre több magyar magánszemélynek kell döntést hoznia amerikai részvényei és részvényopciói kapcsán. Az Amerikai Egyesült Államokkal kötött jelenlegi kettős adózás elkerülésére vonatkozó adóegyezmény 2023. december 31-éig alkalmazható, és ezen időpont után változásokra kell számítani.

A magyar kormány egy új egyezményt szorgalmaz, ami a Pénzügyminisztérium közleménye szerint elengedhetetlen. Azonban az esetleges új egyezmény elfogadásáig az érintett magánszemélyeknek készen kell állniuk arra, hogy szembe kell nézniük azzal, mennyi adót kell fizetniük az USA-ból származó jövedelmük után.

Amerikai érdekeltségű társaságok számos magyar munkavállalóját részvény- és részvényopciós programokkal jutalmazzák, amelyek a munkavállalói lojalitást és elkötelezettséget is növelik. Ezek a programok arra buzdítják a munkavállalókat, hogy az idővel egyre inkább azonosuljanak a céggel, és hosszú távú jövőképet alkossanak maguknak.

Ez azonban most kihívást is jelent. Sokan várakozó állásponton vannak az amerikai részvényekkel, figyelemmel a tőzsdei árfolyam-alakulásokra. Azonban a 2023-tól alkalmazandó 30 százalékos amerikai forrásadó sokakat arra sarkall, hogy még ebben az évben hozzáférjenek jövedelmükhöz.

A jövedelem, amit a külföldi értékpapírprogramok keretében kapnak, többféle jogcímen keletkezhet, ami összetetté teszi az adózási kérdéseket. Minden érintettnek érdemes alaposan átgondolnia és tanácsot kérnie a jövőbeni lépések meghozatala előtt.

Összességében, bár az amerikai értékpapír-juttatási programok számos előnyt kínálnak a magyar munkavállalók számára, az adózási környezet változásai új kihívások elé állítják őket. Az érintetteknek körültekintően kell eljárniuk, hogy maximalizálják az előnyöket és minimalizálják a kockázatokat ebben a változó adózási tájban.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra