PROAB News

július 17. -

EUR 390,90

USD 357,25

Egyéni vállalkozó halála: Minden, amit a végleges adó megállapításáról tudni érdemes

Az egyéni vállalkozásból származó jövedelem megállapításának különleges szabályai vannak, különösen abban az esetben, ha az elhunyt egyéni vállalkozó volt. Nézzük meg a legfontosabb tudnivalókat a végleges adó megállapításával kapcsolatban.

Az Adókötelezettség általános szabályai

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 9. § (6) bekezdése általános szabályt rögzít arra vonatkozóan, hogy a magánszemély halálát követően juttatott bevételekkel kapcsolatos adókötelezettséget – beleértve a kifizető és a munkáltató adókötelezettségét is – úgy kell teljesíteni, mintha a juttatást a magánszemély halála időpontjában szerezte volna meg. Ez azokra a bevételekre vonatkozik, amelyek a magánszemélyt életében illették volna meg, például munkabér vagy támogatás.

Az elhunyt egyéni vállalkozó jövedelmének megállapítása

Ha az egyéni vállalkozói tevékenységet nem folytatják tovább, az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet az adóhatóság a tevékenységet megszüntetőkre vonatkozó rendelkezések szerint állapítja meg. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozó halála napjáig felvett vállalkozói kivét összege az elhunyt önálló tevékenységből származó jövedelme lesz. Az adóhatóság figyelembe veszi a vállalkozói kivétet, és ennek alapján megállapítja a vállalkozói személyi jövedelemadót és a vállalkozói osztalékalap utáni adót.

Kedvező szabályok

Az Szja tv. kedvező rendelkezései szerint az elhunyt által korábban érvényesített bevételt csökkentő kedvezmények (például kisvállalkozói kedvezmény, fejlesztési tartalék kedvezménye, mikrovállalkozások létszámkedvezménye) és a kisvállalkozói adókedvezmény címén levont összegek utáni adót nem kell megfizetni vagy visszafizetni. Ez abban az esetben érvényes, ha az egyéni vállalkozó előbb hal meg, mint ahogy a kedvezmények véglegessé válnának az Szja tv. szerint (ami általában a kedvezmény érvényesítését követő 4 év).

Összegzés

Az egyéni vállalkozók halála esetén különleges adózási szabályok lépnek életbe, amelyek célja, hogy a megállapítás folyamata tisztességes és átlátható legyen. Ezek a szabályok biztosítják, hogy az elhunyt vállalkozók jövedelmének adózása során figyelembe vegyék a korábban érvényesített kedvezményeket, és megfelelően rendezzék a vállalkozói tevékenységből származó jövedelmet. Az ilyen esetekben az adóhatóság tevékenysége jelentős segítséget nyújt az örökösök és az érintett családok számára, biztosítva az adóügyi kérdések megfelelő és jogszerű rendezését.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra