PROAB News

július 16. -

EUR 391,40

USD 359,05

Mik az apai jogok és lehetőségek gyermekvállaláskor?

Az apa szerepe a családban és a gyermekgondozásban jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt években, ami a társadalmi normák és a családtámogatási rendszerek adaptációját is magával hozta. A modern társadalomban egyre több apa dönt úgy, hogy aktívan részt vesz gyermekének első éveiben, kihasználva a különböző támogatásokat és szabadságokat, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy minőségi időt tölthessenek el gyermekükkel. Ebben a cikkben a magyarországi helyzetet vizsgáljuk meg, különös tekintettel arra, hogy milyen lehetőségei vannak az apáknak a gyermekgondozásban való részvételre.

A várandósság időszakában az apa jogosultságai

A magyar jogrendszerben a várandósság alatt az apa elsősorban a családi kedvezményeket tudja igénybe venni, amennyiben rendelkezik adóköteles jövedelemmel, és a leendő szülők házastársak vagy bejegyzett élettársak. Ez az adókedvezmény a magzat 91. napjától érvényesíthető, és lehetővé teszi, hogy az apa (vagy az anya) visszamenőleg is érvényesítse az adókedvezményt, ha házasságban vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek. Ez fontos lehetőség az apák számára, hogy anyagi támogatást biztosítsanak családjuknak már a gyermek születése előtt.

Szülést követő jogosultságok és ellátások

A gyermek születése újabb támogatási formákat aktivál. Bár a csecsemőgondozási díjat jellemzően az anyák igényelhetik, bizonyos esetekben – például az anya halála vagy ha hosszabb időre kórházba kerül – az apa is jogosult lehet rá. Az egyszeri anyasági támogatás és a családi pótlék minden szülő számára elérhető, utóbbi havonta 12 200 Ft, amelynek egyetlen feltétele, hogy a gyermek saját háztartásban nevelkedjen.

Apasági szabadság és éves szabadság

2023. január 1-jétől jelentősen bővült az apasági szabadság, 5 napról 10 napra nőtt, amelyet a gyermek születése utáni második hónap végéig lehet igénybe venni. Ez az intézkedés lehetőséget biztosít az apáknak, hogy részt vegyenek a gyermek első napjaiban anélkül, hogy anyagi veszteséget szenvednének. Emellett az apa éves szabadsága is növekszik a gyermek születésével, ami további lehetőséget biztosít a családdal való töltött időre.

Gyermekgondozási díj (GYED, GYES)

A GYED és a GYES rendszere lehetőséget ad az apáknak is, hogy gyermekgondozási díjban részesüljenek, ami jelentős változást hozott a családok életébe. Bár a gyakorlatban gyakran az anyák maradnak otthon a gyermekkel, az apák is igénybe vehetik ezeket az ellátásokat, amennyiben úgy döntenek, hogy ők maradnak otthon. Ez lehetőséget ad arra, hogy a szülői szerepek flexibilisebbek legyenek, és mindkét szülő egyenlően részt vehessen a gyermeknevelésben.

Szülői szabadság

A szülői szabadság bevezetése az apáknak is lehetőséget ad arra, hogy több időt tölthessenek gyermekükkel. Ez 44 munkanapot jelent, amely a gyermek hároméves koráig igénybe vehető, feltéve, hogy a munkaviszony legalább egy éve fennáll. Ez az intézkedés különösen fontos lehet azokban a helyzetekben, ahol a családnak rugalmas megoldásokra van szüksége a mindennapi élet kihívásainak kezelésére.

Következtetés

Az apa szerepének átalakulása a családban pozitív irányba mutat, lehetőséget biztosítva számukra, hogy aktív résztvevői legyenek gyermekük életének első éveiben. A különböző támogatások és szabadságok lehetővé teszik, hogy az apák is kihasználhassák ezt az időszakot, erősítve ezzel a családi kötelékeket és támogatva a gyermek egészséges fejlődését. Ahogy a társadalom és a támogatási rendszerek tovább fejlődnek, remélhetőleg egyre több apa fogja megragadni ezeket a lehetőségeket, hogy aktívan részt vegyen a gyermekgondozásban.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra