PROAB News

június 21. -

EUR 396,43

USD 369,91

Mire figyeljenek a vállalkozások a mesterséges intelligencia alkalmazásakor?

Az Európai Unió elfogadta a mesterséges intelligencia (MI) rendeletet, az EU AI Act-et, amely hamarosan hatályba lép és belátható időn belül alkalmazhatóvá válik. Azonban, már most is számos létező jogi kötelezettség van, amelyekre a vállalkozásoknak figyelniük kell az MI rendszerek bevezetésekor. Ezen kötelezettségeket a német adatvédelmi hatóságok közös MI iránymutatása alapján gyűjtöttük össze.

Az adatvédelem szerepe az MI rendszerek tervezési szakaszában

Az adatvédelmi kötelezettségek vizsgálata már a tervezési fázisban szükséges, amikor az MI rendszerek vállalati bevezetését tervezzük. Az első lépés annak meghatározása, hogy mi lesz az MI felhasználásának célja és melyek lesznek a felhasználási esetek. Bizonyos célok, mint például az érzelmi állapot elemzése munkaviszonyban, már most is tiltottak.

Az adatkezelés minimalizálása

Fontos megvizsgálni, hogy az adott cél elérhető-e személyes adatok kezelése nélkül vagy kevesebb személyes adat kezelésével. Ha személyes adatok kezelése elkerülhetetlen, akkor biztosítani kell, hogy az MI alkalmazásának megfelelő jogalapja legyen. Ezen túlmenően, törekedni kell arra, hogy az MI rendszer ne legyen teljesen automatizált, azaz mindig legyen benne emberi döntéshozatal is. 

Átláthatóság és érintetti jogok biztosítása

Az MI működését átlátható módon kell tervezni, hogy a döntések eredményei is átláthatóak legyenek. Előzetesen meg kell vizsgálni, hogy az érintetti jogokat biztosítani tudjuk-e. A betanítási időszakban például személyes adatokra lesz szükség, amelyek kezelésével szemben az érintettek tiltakozhatnak. Ehhez az is szükséges, hogy az érintettek megismerhessék az adatkezelés részleteit.

Munkavállalók bevonása

Különösen fontos, hogy a munkavállalók képviselői, mint például a szakszervezet és az üzemi tanács, már a tervezési szakaszban is bevonásra kerüljenek. Ez biztosítja, hogy az MI rendszerek bevezetése során figyelembe vegyék a munkavállalók érdekeit és jogait is.

Összegzés:

Az MI rendszerek alkalmazása számos előnyt kínál a vállalkozások számára, de a jogi kötelezettségek betartása elengedhetetlen. Az adatvédelem és a munkavállalói jogok tiszteletben tartása nem csak jogi követelmény, hanem az etikus üzleti gyakorlat része is. A német adatvédelmi hatóságok iránymutatásai segíthetnek abban, hogy a vállalkozások megfelelően felkészüljenek az MI rendszerek bevezetésére és alkalmazására.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra