PROAB News

május 28. -

EUR 384,57

USD 353,79

A minisztériumoknál és háttérintézményeiknél álláshelyek megszüntetése és a szochokedvezmények

A közelmúltban több hír is napvilágot látott a kormányzati szektorban dolgozók béremeléséről és a hozzá kapcsolódó létszámleépítésről. A 4042/2023. számú kormányhatározat értelmében a minisztériumok és háttérintézményeik több álláshelyet szüntetnek meg. Ezen intézkedések közepette különösen fontos a közszférából elbocsátott, védett korban lévő alkalmazottak újbóli foglalkoztatásának támogatása. Ebben nagy segítséget nyújthat az utánuk igénybe vehető szochokedvezmény.

Milyen szochokedvezményeket lehet igénybe venni?

A hatályos szabályozás szerint számos adókedvezmény érvényesíthető, többek között:

  • Szakképzettséget nem igénylő munkavállalók, mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak után
  • Munkaerőpiacra lépők, három vagy több gyermeket nevelő nők után
  • Megváltozott munkaképességű személyek, közfoglalkoztatottak után
  • Kutatók, kutatásfejlesztési tevékenység után
  • Védett korban elbocsátott köztisztviselők után
  • Szakképzéshez kapcsolódó tevékenység után

A védett korban elbocsátott köztisztviselők utáni kedvezmény részletei

A közszférából elbocsátott védett korban lévő köztisztviselők újbóli foglalkoztatásakor érvényesíthető kedvezmény igénybevételének egyik alapfeltétele, hogy az elbocsátott személy rendelkezzen az őt elbocsátó munkáltató által kiállított igazolással. Ezen igazolás alapján a munkavállalót foglalkoztató kifizető adókedvezményt vehet igénybe a szociális hozzájárulási adóból.

A kedvezmény mértéke a bruttó munkabérre vonatkozik, de nem haladhatja meg a minimálbér négyszeresét. Ebben az évben ez maximum bruttó 928 ezer forint havi jövedelemre vonatkozik.

A kedvezmény érvényesítésének időtartama addig tart, amíg a munkavállaló nem minősül saját jogú nyugdíjasnak a 2019. évi CXXII. törvény értelmében.

Összegzés

A közszférában történő létszámleépítések és a védett korban lévő alkalmazottak elbocsátása komoly kihívások elé állítja a kormányt. A szochokedvezmények, különösen a védett korban elbocsátott köztisztviselők utáni kedvezmény, fontos eszközök lehetnek a munkaerőpiaci integráció elősegítésében. A kormány és a munkáltatók együttműködése elengedhetetlen a sikeres újbóli foglalkoztatás érdekében.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra