PROAB News

június 16. -

EUR 397,66

USD 371,92

Mennyi hitelhez elég az átlagbér?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 májusában a kedvezmények nélküli átlagbér 377 600 forint volt, ami 17,9 százalékos emelkedést jelentett az előző évhez képest. Azonban ez az emelkedés elmaradt a 21,5 százalékos inflációtól, így a bérek vásárló ereje csökkent a tavasz utolsó hónapjában. Az átlagos keresetű emberek hitelfelvételi képessége is romlott a kedvezmények nélküli nettó átlagbér változásának és a hitelkamatok alakulásának függvényében.

A kedvezmények nélküli nettó átlagbér 377 600 forint volt, és az adósságfék szabályai szerint ennek legfeljebb felét, 188 800 forintot lehetett fordítani biztonságos, legalább 10 évre fix kamatozású kölcsön vagy fix kamatozású személyi hitel törlesztésére. Azonban a személyi kölcsönök átlag kamata 19,07 százalék volt, így csak 8 millió forintot lehetett fedezetlen hitelből igényelni az átlagbérrel 6 éves futamidő mellett. Jelzáloghitelek esetén pedig a hitelkamatok jelentősen emelkedtek, így az átlagos fizetés növekedése ellenére a lakáshitelek összege csökkent az elmúlt egy évben.

A jelenlegi helyzet szerint az átlagbérrel igényelhető személyi hitel összege növekedett, míg a lakáscélú jelzáloghitelekhez tartozó összeg jelentősen csökkent. A kedvezőtlen kamatnövekedés miatt a lakáshitelek jelenleg kevésbé elérhetőek, míg a személyi kölcsönök esetében továbbra is érdemes a legkedvezőbb ajánlatokat keresni.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra