PROAB News

április 18. -

EUR 393,76

USD 368,76

Új szabályok az iparűzési adózásban 2024-től

2023. július 14-én kihirdetett 2023. évi LIX. törvény jelentős adózási változásokat hoz a vállalkozások számára, különös tekintettel az iparűzési adózás területére. A törvénynek számos fontos pontja van, amiket az alábbiakban összefoglalunk.

 Szünetelő egyéni vállalkozók könnyítése:

Az új jogszabály célja, hogy könnyebbé tegye az egyéni vállalkozók életét. Ha egy vállalkozó az adott adóévben 181 napnál kevesebbet szünetelteti a vállalkozását egybefüggő időszakban, akkor nem lesz szükség a szünetelés miatt adóbevallást benyújtania. Ez könnyítést jelent a vállalkozók számára.

Sávos-tételes adóalap megállapítás módosítása:

A törvény egy speciális esettel foglalkozik az újonnan bevezetett sávos-tételes adóalap terén. Azoknak a vállalkozóknak, akiknek bevétele meghaladja a 25 millió forintot, és új tevékenységet kezdenek az adott önkormányzat területén (pl. székhelyáthelyezés vagy telephelynyitás miatt), kötelesek adóelőleget fizetni az évesített adóalap naptári napi arányosított összegének 8,5 millió forint feletti része után.

Légitársaságok adókötelezettsége:

Az új törvény bevezet új telephelyfogalmakat 2024-től a légitársaságok számára. Az adókötelezettség azon légitársaságokra vonatkozik, akik az adott önkormányzat területén található repülőtérről indítanak járatokat, és az árbevételük legalább 75%-a légi személyszállítási és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokból származik. A külföldi légitársaságokra is vonatkoznak az új adókötelezettségek, még akkor is, ha nincsen más adó- és számviteli kötelezettségük Magyarországon.

Munkaerő-kölcsönzők telephelyfogalma:

A munkaerő-kölcsönző cégek esetében is bevezetésre kerül egy sajátos telephelyfogalom. E szerint 2024-től a munkaerő-kölcsönző cégeknek azon önkormányzatok illetékességi területén, ahol munkavállalóik az adóéven legalább 21 000 órát dolgoznak, adókötelezettségük keletkezik.

Ezek az új szabályok lényegesen befolyásolják majd az iparűzési adózás rendszerét és a vállalkozások adózási kötelezettségeit 2024-től kezdve. Érdemes figyelni ezekre a változásokra, hogy a vállalkozások megfelelően alkalmazkodhassanak a jogszabályi előírásokhoz.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra