PROAB News

május 29. -

EUR 384,57

USD 353,79

A Magyar Kormány Új Energetikai Tanúsítvány Szabályozást Vezet Be: A Hatékonyabb Épületek és Átlátható Tanúsítás Érdekében

A lakóterek energiahatékonyságának növelése egyre fontosabbá válik mind a fogyasztók, mind a szakpolitika számára. Ebben a szellemben 2023. november 1-jétől új szabályok irányítják az épületenergetikai tanúsítványok kiadását Magyarországon. A változásokkal az ingatlanpiac minden résztvevője – vásárlók, eladók, bérbeadók és bérlők – pontosabb és könnyebben érthető információkhoz juthatnak az ingatlanok energiahatékonyságáról.

A legújabb rendeletek alapján továbbra is kötelező az energetikai tanúsítvány megléte az ingatlan adásvételénél és bérbeadásnál, de a tanúsítvány számának szerződésbe foglalása már nem szükséges. Új építésű ingatlanoknál az építtető felel a tanúsítvány elkészíttetéséért, ami nélkülözhetetlen a használatbavételi eljárás elindításához.

A hirdetésekben való energetikai besorolás feltüntetése kötelező lesz, ami a potenciális vásárlóknak és bérlőknek nyújt tájékoztatást már a keresés kezdeti szakaszában. A meglévő tanúsítványok két hónapig még érvényesek maradnak, 2024-től azonban már csak az új szabályok szerinti tanúsítványok lesznek elfogadottak, és ezek érvényességi ideje 5 évre csökken.

Az új tanúsítványok részletesebb és közérthetőbb információkat tartalmaznak majd. Az eddigi AA++-tól JJ-ig terjedő besorolási rendszer A+++-tól I-ig terjedőre módosul, és a szén-dioxid-kibocsátásra is figyelemmel lesznek. Emellett az energetikai tanúsítvány új kinézete is egységes és felhasználóbarát lesz.

Az energetikai tanúsítványok nyilvános adatainak lekérdezése az e-tanusítvány oldalon keresztül lehetséges lesz, csupán az ingatlan helyrajzi számával és helységével.

Az energiahatékony otthonok nem csak a környezetvédelemben játszanak fontos szerepet, de gazdasági előnyöket is kínálnak. A BB besorolású vagy annál jobb ingatlanok esetében kedvezőbb kamatozású hitellehetőségek érhetők el, és a korszerű ingatlanok alacsonyabb rezsiköltségei mellett hosszú távú megtakarításokat is eredményezhetnek.

Ez a szabályozási váltás egy lépést jelent afelé, hogy a lakóépületek energiahatékonysága előtérbe kerüljön, ami mind az egyének, mind a társadalom számára előnyös. Az átláthatóbb és részletesebb tanúsítványok lehetővé teszik az informált döntéshozatalt, és hozzájárulnak a környezettudatos életmód terjedéséhez.


Ez is érdekelhet

További hírek

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz konzultációra

Jelentkezem konzultációra